BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Antidiskriminacija.ba poziva na zaštitu gay populacije u BiH

Nakon što je danas „Dnevni avaz“ objavio rezultate studije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u kojem je na očigledno diskriminatoran način „prozvana“ gay populacija u BiH, website Antidiskriminacija.ba objavio je saopštenje koje prenosimo u cjelini.

„Danas je na web-stranici www.dnevniavaz.ba objavljen tekst pod naslovom "Šta je otkrilo istraživanje o rizičnim grupama: Najmlađi homoseksualac u Bosni i Hercegovini ima 12 godina!" .

Autor teksta A. Nuhanović daje pregled istraživanja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine o rizicima od zaraze HIV-om.

Pored navoda iz istraživanja, u vezi sa istraživanjem izjave su dali Samir Ibišević (prema navodima portala: predsjednika udruženja koje je učestvovalo u istraživanju) i Jasmina Dizdarević (prema navodima portala: psihologinja).

Prvi problem koji nastaje u vezi sa tekstom jeste činjenica da jedan od najutjecajnih medija u zemlji objavljuje dijelove rezultata istraživanja koje se bave licima homoseksualne orijentacije.
 
Ne znamo da li postoje isti statistički podaci (prvi seksualni odnos, grupni seks, bračni status, upoznavanje preko interneta) za heteroseksualce, odnosno ne postoji usporedba kojom bi javnost dobila uvid dokaze kojim bi se potvrdio/opovrgnuo argument da se jedna skupina na osnovu seksualne orijentacije može svrstati u red rizičnih grupa (u ovom slučaju zajedno sa prostitutkama).

Tekst sam po sebi ima za cilj diskriminaciju i omalovažavanje, ali i grubo manipuliranje podacima.

Ne samo da je metodologija istraživanja upitna i nedostupna, već je i njihova interpretacija u nivou "najmlađi homoseksualac stupio u seksualne odnose kada je imao 12 godina" zlonamjerna.

Dodatni argument u utvrđivanju govora mržnje u tekstu jeste neposredno iznošenje podatka "u BiH ima od 15 000 do 150 000 homoseksualaca", koje autor teksta karakterizira kao "skandalozno".

Budući da se nastavak tekst odnosi na prostitutke, ostaje nejasno da li je izjava psihologinje Dizdarević da je riječ "o perverznoj generaciji" upućena i podacima o osobama homoseksualne orijentacije.

Upozoravamo da ovakvi tekstovi, izjave, upitna istraživanja i zlonamjerna izvlačenja iz konteksta pojedinih podataka, predstavljaju samo alate u stalnoj diskriminaciji ugroženih skupina u zemlji.

Bez sumnje pozivamo na zaštitu od diskriminacije lica homoseksualne orijentacije, a od domaćih medija tražimo odgovoran i nepristrasan pristup osjetljivim temama čije izdvajanje iz konteksta može ugroziti pojedince ili skupine.“

Srijeda, 21. Septembar 2011 u 20:23

Izvor: bh-news

Tagovi: Antidiskriminacija.ba, Dnevni

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.