REGIJA I SVIJET

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Zagreb: Varalica s mature se upisao na fakultet

....

Učenik koji je na ljetnom ispitnom roku državne mature ukrao tuđi test¸- diskvalifikovan je za ovu godinu s mature i poništeni su mu svi ispiti koje je do tada pisao. No, to ga nije spriječilo da se upiše na Pravni fakultet u Zagrebu - na vanredni studij.

 

 

 

Potvrdio je to i direktor Centra za provedbu državne mature Goran Sirovatka.

 

Postoji nešto što se zove preporuka Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, koja na fakultete dopušta upis građanima drugih zemalja samo na temelju uspjeha iz srednje škole, ako imaju dovoljan broj bodova. Učenik iz BiH to je pravo iskoristio.

 

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr. Željko Potočnjak ljut je jer niko na fakultetu nije obavješten da se radi o diskvalifikovanom učeniku.

 

„S obzirom da učenik nije imao dokumentaciju i potvrdu o maturi i nostrificirane dokumente, njemu nije izdat indeks nego je zadržan na fakultetu. Ako je tačno da je njemu zabranjeno pisanje mature, mi ćemo donijeti odluku u skladu s uvjetima za upis", kazao je Potočnjak za HTV. Profesor Potočnjak smatra da svi trebaju imati položenu državnu maturu.

 

Direktor škole: Čemu onda državna matura?

 

Posebno je šokiran Ante Trutin, direktor gimnazije u Imotskom, u kojoj je dotični učenik i pisao ispite i, zahvaljujući kamerama, ulovljen u krađi.

 

„Ako se takve stvari mogu događati, onda kakva je to poruka mladim, roditeljima, cijeloj javnosti. Čemu onda sistav državne mature i upis na fakultet", pita se Trutin.

 

Kao jedno od mogućih rješenja je, predlaže državni sekretar u Ministarstvu nauka Želimir Janjić, da se učenik briše sa svih lista i da nema šanse da se upiše na fakultet, ako se nije držao pravila, prenosi Danas.hr.


 

Četvrtak, 25. Avgust 2011 u 16:27

Izvor: bh-news

Tagovi: zagreb

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.