BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Pecar: Batko nam je naredio da trčimo preko mina, a onda smo čuli paljbu iza leđa

Ejub Pecar, koji je početkom rata živio u sarajevskom naselju Kovačići, pred Sudom BiH je ispričao kako je 14. juna 1992. godine, u kuću njegovog brata došao optuženi Vlahović sa još dvojicom vojnika.

 

Pecar je rekao da su ih vojnici postrojili ispred kuće, nakon čega su im naredili da pođu za njima.

 

“Nas je bilo sedam odraslih i šestero djece koji smo krenuli za vojnicima. Kada smo došli do raskrsnice između dvije ulice, meni i braći je naređeno da trčimo preko mina. Za nama su počeli trčati i ostali, a onda smo čuli paljbu iza leđa. Znam da su iza nas bili Batko i još jedan vojnik”, prisjetio se svjedok.

 

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

 

Tužilaštvo BiH je 25. maja 2011. godine podiglo još jednu optužnicu protiv Vlahovića, prema kojoj mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva ili odvođenja u nepoznatom pravcu i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanja, mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja civila.

 

Svjedok Pecar je kazao kako je, nakon početka paljbe, iza sebe čuo i “vrisku“, ali da se nije smio okrenuti kako ne bi stao na minu.

 

“Pucalo se i s naše desne strane, iz pravca kasarne u kojoj je bila Vojska Republike Srpske (VRS). Nakon pretrčavanja, mi smo kleknuli i onda su do nas došli vojnici VRS-a. Kada su vidjeli da smo civili, preuzeli su nas. Neko je tada mom bratu donio njegovu kćerku, koja je bila bez pola glave”, ispričao je svjedok.

 

Pecar je naveo da je te večeri poginula i njegova majka, te da su još tri člana njegove porodice ranjena.

 

Na upit Odbrane da li može tvrditi da je njegovu majku i bratičnu ubio Batko, svjedok je rekao da ih je on “doveo u takvu situaciju“.

 

“Noć prije nego što sam razmijenjen, saznao sam da je 29 ljudi ubijeno i zaklano na području gdje sam živio. Među onima koji su učestvovali u tim ubistvima čuo sam da je bio i Batko”, rekao je Pecar, dodavši da je razmijenjen u augustu ili septembru 1992. godine.

 

Na kraju ročišta, optuženi Vlahović se obratio svjedoku i rekao kako žali zbog svega što mu se desilo, ali da on nikada nije bio na Jevrejskom groblju, pored kojeg su stradali članovi porodice Pecar.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 5. septembar ove godine.

Ponedeljak, 22. Avgust 2011 u 19:33

Izvor: bim,bh-news

Tagovi: Pecar, Batko, Kovačići

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.