BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Uticaj finansijske krize u svijetu na sektor metaloprerađivačke industrije

Stepen razvijenosti i tendencija razvoja metalske industrije u direktnoj je vezi i sa ostalim industrijskim granama u Bosni i Hercegovini.

Važnost mašinskog sektora je velika i za razvoj drugih djelatnosti jer se njegovom revitalizacijom i osavremenjivanjem može obezbijediti konkurentnost većeg dijela industrije.

Samim tim uticaj krize iz 2008. godine doveo je do pada proizvodnje u ovoj izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, prouzrokujući negativan trend rasta i u drugim sektorima.

S obzirom na činjenicu da je ovaj sektor zauzimao skoro trećinu učešća u ukupnoj industriji do 1992. godine, dolazi se do zaključka da je padu učešća metalske industrije najviše doprinijelo gubljenje inostranog tržišta zatim nedostatak obrtnih sredstava, zastarjelost opreme kao i nedostatak kvalifikovane i stručne radne snage osposobljene za rad i primjenu informacionih tehnologija kao što su CAD/CAM, KATJA i slični alati i programski paketi.

Raznolikost ovog sektora i različitost djelatnosti koje obavlja i pored ogromnih posljedica izazvanih ekonomskom krizom, uspio je i danas održati poziciju broj jedan kada  govorimo o izvozu s obzirom da drži gotovo polovinu od ukupnog bh izvoza.

Na osnovu lične percepcije, može se reći da u auditiranim preduzećima postoji nizak stepen automatizacije korištenih pojedinih i samostalnih mašina.

Automatizacija na nivou pogona uopšte i ne postoji niti u razmišljanjima rukovodećeg kadra, a što je neophodno za povećanje nivoa proizvodnje i osposobljavanja radne snage za obavljanje tih djelatnosti.

Kao što je već pomenuto, većini tzv. auditiranih metalaca osnovni problem predstavlja nemilosrdni prekid dugogodišnjie poslovne saradnje i poslovnih odnosa sa inostranim partnerima.

Evidentan je i nedostatak «know-how» i drugih resursa za uspostavljanje poslovnih odnosa, proširenje i održavanje adekvatnih poslovnih kontakata.

Skoro svi ističu visoku cijenu električne energije, prirodnog gasa i drugih energenata, koje su u stalnom porastu posljednjih godina bez obzira što su i dalje daleko ispod nivoa evropskih cijena što jasno govori da proizvodnja u firmama metalske struke još uvijek nije samoodrživa.

Kako bi se izbjegli negativni uticaji, a sve s ciljem pokretanja i povećanja konkurentnosti SME iz sektora metaloprerađivačke industrije, potrebna su značajna finansijska sredstva. Sve auditirane SME su iskazale želju za nabavkom savremene CNC i druge visoko produktivne i visokosofisticirane opreme za obradu i rezanje metala.

Neki od SME iz ovog sektora su imali dugoročne ugovore za kooperaciju sa velikim stranim proizvođačima karoserija teretnih automobila, koji su aktuelnom recesijom jednostavno stavljeni van snage, tako da su prinuđeni otpuštati radnike ili uvoditi prinudne godišnje odmore.

Jačanje konkurentske sposobnosti za izlazak na inostrano tržište može se ostvariti uz pomoć stalnog istraživanja tržišta i aktivnosti vezanih za marketiške funkcije preduzeća.

Ukoliko se pokaže volja čelnih ljudi ovog sektora na državnom nivou za unapređenjem metaloprerađivačke industrije, za očekivati je povećanje proizvodnje i to u vrlo kratkom  vremenskom periodu, s obzirom da Bosna i Hercegovina ima sve neophodne preduslove i kapacitete za uspješno poslovanje i rast proizvodnje pomenutog sektora.

www.fipa.gov.ba

Utorak, 09. Avgust 2011 u 10:42

Izvor: bh-news

Tagovi: fipa, kriza, industrija

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.