COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Predstavljamo: Program Future MESS 2011

Jučer je u Sarajevu predstavljen program Future MESS-a, koji se i ove godine održava u okviru Internacionalnog teatarskog festival MESS.

 

Ove godine Future MESS će ponuditi šest predstava u okviru glavnog dijela festivala, te tri predstave u okviru International Youth Makers Exchange programa i četiri radionice međunarodnih teatarskih profesionalaca.

 

“Future MESS će se ove godine na različite načine baviti identitetom, jer je važno da priču identiteta pogledamo iz različitih dijelova svijeta i proširimo znanja o teatru”, izjavila je mlada bh. rediteljica i selektorica Future MESS-a Selma Spahić.

 

Kako je Future MESS alternativa glavnom Festivalu, tako će u alternativnim terminima između predstava glavnog takmičarskog programa, u okviru Future MESS-a publika moći pogledati predstave teatara iz Švicarske, Hrvatske, Italije, Holandije, Belgije, Irana što oslikava globalni karakter Festivala.

 

Prema riječima selektorice Spahić, posebno će biti zanimljiva predstava iz Holandije koja se bavi anti-semitizmom kroz lična iskustva („Dit is mijn vader“, režija Ilay Den Boer), te iračko-iranskim ratom („Nightmares of silence“, režija Sanaz Bayan/Kazem Sayahi, Iran), ali i kombinacijom poezije sa početka 20. stoljeća, hip-hopa i breakdancea („Bezzete Stad“, režija Ruud Gielens, Belgija).

 

Kao potprogram Future MESS-a ovogodišnji International Youth Maker Exchange (IYME) će predstaviti tri predstave iz Velike Britanije, Holandije i Grčke, te dvije iz BiH koje će naknadno biti najavljene.

 

„Posebno me raduje što ćemo imati predstave i iz BiH jer je namjena Future MESS-a prije svega i da promovira bh. umjetnike“, zaključila je Spahićeva.

 

Koordinatorica radionica Future MESS-a, glumica Irma Alimanović istakla je da kroz radionice edukativni dio Festivala podignut na jedan viši nivo, dolaskom međunarodnih predavača poput poljske glumice Anne Zubrzycki, koja će održati radionicu o glasovnim tehnikama za glumce, mađarskog reditelja Viktora Bodoa, dramskog pisca Gorana Stefanovskog, a posebno je najavljen Master class, Rimini Protokoll kompanije iz Njemačke o dokumentarnom teatru.

 

Future MESS je, prema riječima Nihada Kreševljakovića izvršnog producenta Festivala MESS, nastao kao kontrapunkt samom Festivalu kako bi spriječio kreativnu stagnaciju i držao glavni Festival i dalje angažiranim i progresivnim.

 

„Future MESS nam pomaže da ne postanemo samozaljubljeni Festival zbog činjenice da postojimo 51 godinu i ne dozvoljava nam da zalutamo u kreativnom i umjetničkom smislu“, istakao je Kreševljaković.

 

Ove godine 51. Međunarodni teatarski festival MESS održat će se od 30. septembra do 9. oktobra u Sarajevu i Zenici.

Petak, 24. Juni 2011 u 15:47

Izvor: bh-news

Tagovi: MESS

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 1 } DODAJ KOMENTAR
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.