BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Kulturno istorijski turizam u BiH

Na prostoru Bosne i Hercegovine, raskršću Istoka i Zapada i poprištu dinamičnih istorijskih zbivanja, mogu se naći mješavine uticaja različitih civilizacija i kultura koje su i danas prepoznatljive u arheološkim nalazištima, pisanim kulturnim dobrima, religijskim spomenicima kulture te urbanističkim i istorijskim vrijednostima.

 

U mnogobrojnim muzejima Sarajeva, Banja Luke, Mostara, Bihaća i Trebinja, mogu se pronaći rimski mozaici, neolitska grnčarija, orijentalna arhitektura, stari katolički i pravoslavnei dekori i još mnoštvo tragova bogatog kulturno istorijskog naslijeđa BiH. Od tih dubokih korijena nastala je predivna poezije i umjetnost, Nobelova nagrada za književnost, kao i ostvarenja nove generacije - već svjetski poznat Sarajevo film Festivala.

 

Bosna i Hercegovina sa svojim jedinstvenim i rijetkim kulturno-istorijskim spomenicima, dala je značajan doprinos kulturno-civilizacijskoj baštini Evrope. Danas, BiH ima dva spomenika na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine - Stari most u Mostaru i Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu".  

 

BiH je već prepoznata kao važna turistička destinacija, o čemu govore podaci turističkih posjeta BiH posljednjih godina. Međutim kulturni turizam, kao specifičan oblik turizma koji obuhvata posjete motivisane interesom za kulturno istorijskim naslijeđem, još  uvijek ne zauzima mjesto koje zaslužuje u turističkoj ponudi BiH.

 

Neki od razloga takvog stanja su ratna oštećenja mnogih kulturno istorijskih objekata i lokaliteta, mala ulaganjima u njihovu obnovu, negativan imidžu gotovo cijelog regiona i nedovoljna promocija na širem regionalnom i globalnom planu.

 

Kao primjeri obnovljenih kulturnih objekata i dobara u BiH koji sve više privlače pažnju turista ističu se: Stari most u Mostaru, Most "Mehmed-paše Sokolovića" u Višegradu, staro jezgro grada Jajca, Ferhad-pašina džamija i Kastel u Banjoj Luci, pravoslavni manastir Žitomislić, Vijećnicu u Sarajevu, kulturno-istorijski objekti u Kraljevoj Sutjesci, Počitelju, Blagaju kao i brojne crkve, džamije, samostane, katedrale i druge spomenike kulture od nacionalnog i svjetskog značaja.

 

Pored očuvanja kulturno-istorijskog identiteta i bogatstva različitosti, Bosna i Hercegovina treba idalje da radi na obogaćivanju svoje turističke ponude i otvaranju naših kulturnih i istorijskih znamenitosti gostima i turistima iz cijelog svijeta.

www.fipa-gov.ba

Četvrtak, 26. Maj 2011 u 09:35

Izvor: bh-news

Tagovi: turizam

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.