BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH

Razvoj malih i srednjih preduzeća ujedno predstavlja ključ razvoja ekonomije jedne zemlje pa tako i Bosne i Hercegovine.

 

Koristeći pravu politiku razvoja, zakonske okvire i koordiniranu podršku na svim nivoima, mala i srednja preduzeća (MSP) bi trebalo da dobiju veći dio domaćeg tržišta, dio stranih tržišta, a takođe mogu biti i partneri većim domaćim i stranim kompanijama, mogu inicirati jake razvojne projekte te tako doprinijeti i otvaranju novih radnih mjesta.

 

Implementiranje strategije za razvoj MSP-a bi omogućilo i njihovo aktivnije učešće u procesu razvoja ekonomije, priliva stranih investicija i cjelokupne situacije u zemlji.

 

Dosadašnje aktivnosti na podršci razvoju MSP vodile su se na nivou entiteta, uz veoma značajnu finansijsku podršku i tehničku pomoć međunarodnih donatorskih organizacija, ali bez odgovarajuće koordinacije. Potreba da se nedovoljna koordinacija unaprijedi, radi bolje iskorišćenosti postojećih resursa, ali i ispunjenja uslova potrebnih za pristup dodatnim razvojnim sredstvima – prije svega strukturnim fondovima Evropske unije – dovela je do inicijative da se pripremi Strategija razvoja MSP-a Bosne i Hercegovine.

 

Strategija razvoja MSP-a Bosne i Hercegovine bi trebalo da omogući brži rast i razvoj MSP-a u Bosni i Hercegovini te ispunjenje obaveza koje je država preuzela potpisujući dokument o Evropskom partnerstvu.

 

Sama Strategija razvoja se sastoji od tri osnovna dijela gdje se uvodni dio odnosi na motive i ciljeve Strategije i daje informacije o opštoj makroekonomskoj situaciji, o trenutnoj strukturi MSP-a i o okruženju za podršku poslovanju u BiH.

 

Naime, situacija u kojoj se bh. ekonomija našla nakon 1995.godine, posebno razorena industrija i veliki zaostatak u tehnološkom razvoju rezultovala je postepenim prihvaćanjem činjenice da će u BiH, u narednom dugoročnom periodu, mala i srednja preduzeća imati ključnu ulogu u ekonomskom razvoju države i u otvaranju novih radnih mjesta.

 

Postojeći strateški dokumenti, prije svega Generalni okvir ekonomske strategije razvoja (1999.) i Srednjoročna razvojna strategija BiH (2004.) isticali su centralni značaj MSP-a za oporavak i razvoj BiH ali i neophodnost da se za njihov uspješan rast uspostavi pogodno okruženje i stvore odgovarajući uslovi.

 

Razvojna strategija MSP-a za 2009-2011 u osnovi sadrži sljedeće:

 

- Usvajanje promjena ili dopuna zakonskog okvira za rad MSP-a na nivou BiH;

- Institucionalna poboljšanja;

- Poboljšanja obrazovnog i konsultantskog sistema;

- Poboljšanja finansijskih instrumenata MSP-a.

 

Ovo bi bili preduslovi ili konkurentski faktori razvoja MSP-a. U takozvane napredne konkurentske faktore prije svega spada jačanje tehnoloških i inovacionih kapaciteta MSP-a, informaciono-komunikacione tehnologije, evropeizacija, internacionalizacija, partnerstvo i njihovo umrežavanje.

 

Na kraju, kada govorimo o razvoju MSP-a treba spomenuti i najnoviju inicjativu (maj 2011) za uvođenjem vaučer sheme za mala i srednja preduzeća.

 

To je  sistem vaučera kao stimulativni instrument s dvije svrhe, prvo da se poveća potražnja za uslugama, a u isto vrijeme da kvalitet usluga koji će dobiti mala i srednja preduzeća bude na velikom nivou i u korak prati visoke evropske standarde s obzirom da se u razvijenim evropskim zemljama pokazao kao izvrstan instrument poslovanja.

 

Ukoliko započeti projekat sa vaučerima do kraja bude proveden dosljedno i efikasno (uz adekvatna novčana sredstva), to bi bila dobra investicija za Bosnu i Hercegovinu s obzirom da će rastom malih i srednjih preduzeća rasti i prihodi od poreza, zaposlenost, proizvodnja, izvoz, a samim tim uloženi novac će se vraćati u svoj sistem.

 

 

 

 

www.fipa.gov.ba

Srijeda, 18. Maj 2011 u 11:13

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.