COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Počinju Dani Sarajeva u Beogradu

U okviru petih Dana Sarajeva u Beogradu, bit će odigrano pet predstava, dok će na zatvaranju biti održana i festivalska premijera predstave Selme Spahić "Prešućivanje".

 

Predstave odabrane da ove godine predstavljaju sarajevsku teatarsku produkciju bave se društveno angažiranim temama, te kao i sam Festival otvaraju pitanja i glasno govore o devijantnim društvenim pojavama - od fašizma i užasa rata do disfunkcionalnih porodičnih odnosa i pedofilije.

Predstavom "Jedan Picasso" koja propituje odnos umjetnosti i politike, počet će teatarski program Dana Sarajeva u Beogradu. Predstavu Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, režirala je Ljiljana Todorović, a glavne uloge tumače Selma Alispahić i skopski glumac Meto Jovanovski.

 

„Sarajevska pozorišna tragedija", (Narodno pozorište Sarajevo, MESS) prema tekstu Peđe Kojovića, a u režiji Gorčina Stojanovića koja hrabro govori o međuetničkim odnosima postratne BiH igrat će se 2. maja, na dan koji se obilježava kao godišnjica početka opsade Sarajeva 1992.

U okviru teatarskog festivalskog programa bit će izveden i muzičko-poetski performans Miodraga Mikija Trifunova „Svjedok", u kojem učestvuju i autori muzike Hamdija Hamo Salihbegović i Nedžad Merdžanović.

Prvi put će se beogradskoj publici predstaviti nagrađivana rediteljica Selma Spahić predstavama „Usamljeni zapad" (Mostarski teatar mladih, MESS, Hartefakt fond) i „Kako sam naučila da vozim" (Mostarski teatar mladih), dok će centralni festivalski događaj u teatarskom dijelu programa biti premijera predstave „Prešućivanje", nastale u koprodukciji Bitef teatra i Hartefakt fonda.

„Devedesete su nas i naša djetinjstva obilježile na isti način. „Prešućivanje" prati lične priče osmero glumaca iz regiona i kreira prostor da javno progovorimo o onome što nas tišti godinama, te je na taj način i misija naše predstave povezana za suštinom Festivala.", rekla je Spahićeva o predstavi.

Festival "Dani Sarajeva" organizuje se svake godine u maju, u znak obilježavanja početka opsade Sarajeva 1992. godine.

 

Cilj festivala je uspostavljanje novih veza i podsticanje razvoja komunikacije mladih iz Bosne i Hercegovine i Srbije, zasnovane na razumijevanju i prihvatanju naše bliske prošlosti.

 

Festival će ove godine trajati od 1. do 7. maja, a organiziraju ga Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Agencijom za evropske integracije i saradnju sa udruženjima grada Beograda.

Nedelja, 01. Maj 2011 u 10:45

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.