BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Pojava međunarodnog dvostrukog oporezivanja, kao i posljedice koje ga prate, a koje nastaju za poreznog obaveznika vrlo su značajne. Da bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje Bosna i Hercegovina je, kao i druge države, uvela načine za njihovo izbjegavanje i to: propisima unutar zemlje i međunarodnim sporazumima.

 

Kada govorimo o izbjegavnju dvostrukog oporezivanja unutar države isto dakle nastaje djelovanjem jedne ili više poreskih vlasti unutar iste države (u BiH je to međuentitetsko oporezivanje, a unutar Federacije BiH i kantonalna oporezivanja), a međunarodno nastaje djelovanjem poreskih vlasti različitih država.

 

Kod samog definisanja pojma dvostruko oporezivanje, važno je  utvrditi njegovu razliku u odnosu na višestruko oporezivanje, koje bliže označava "opterećenje određenog dijela imovine jedne osobe s dva ili više poreza", što znači da je dvostruko oporezivanje oblik višestrukog oporezivanja.

 

Dakle, kao oblici višestrukog oporezivanja javljaju se dvostruko oporezivanje i kumuliranje poreza, a njihova razlika je činjenica postojanja ili nepostojanja istovjetnosti pravne osnove, nastanka najmanje dviju poreznih obaveza koje pogađaju istog poreznog obaveznika.

 

Kod dvostrukog oporezivanja radi se o situaciji kad dvije ili više poreznih vlasti razrežu, na osnovu iste pravne osnove, istovrsne poreze za isto porezno razdoblje.

 

Naziv dvostruko oporezivanje, nije sasvim pogodan zbog toga što upućuje na postojanje dviju poreskih obaveza, a iz prakse proizlazi da se u slučaju nastanka ove pojave ne mora raditi striktno o dvije poreske obaveze. U biti, može se raditi i o znatno većoj brojci od dva i zbog toga je u teoriji prisutan stav da se taj naziv odnosi na ponavljanje oporezivanja.

 

Bitno je naglasiti da se međunarodno izbjegavanje dvostrukog oporezivanja  pojavljuje pri međunarodnoj razmjeni dobara i usluga, transfera kapitala i intelektualnog vlasništva kada rezident jedne države prima dohodak od druge države, pri čemu država rezidentnosti poreznog obaveznika i država u kojoj je dohodak ostvaren zaključenjem međunarodnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja otklanjaju dvostruko oporezivanje istog poreznog obveznika.

 

Time se izbjegava da rezident države potpisnice sporazuma plaća isti ili istovrsni porez na istu poresku osnovicu dvjema državama za isto razdoblje. Međutim, cilj sklapanja ovakvih sporazuma, nije samo spriječiti dvostruko oporezivanje istog dohotka od strane dvije države već i osigurati da porez na dohodak/dobit (ili drugi porez koji je predmet sporazuma) bude plaćen u jednoj od država ugovornica u skladu s odredbama sporazuma, odnosno zaključenog ugovora.

 

Ukratko, ovi sporazumi obavezuju kompaniju da plati porez u svojoj državi, a potpisivanjem ovih sporazuma se daje doprinos prilivu investicija u zemljama potpisnicama, ohrabruju se zajednička ulaganja, kreiraju nove investicijske mogućnosti, radi se na transferu tehnologije i stvara se bolji pravni okvir za poticanje ekonomske saradnje.

 

Bosna i Hercegovina potpisala je sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa sljedećim državama: Albanija, Alžir, Belgija, Crna Gora, Kipar, Češka Republika, Danska, Egipat, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Iran, Italija, Jordan, Kina, Kuvajt, Mađarska, Malezija, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Pakistan, Poljska, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Srbija, Španija, Šri Lanka, Švedska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjeverna Irska.

Petak, 29. April 2011 u 07:15

Izvor: www.fipa.gov.ba

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.