COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sedam smrtnih grijeha za moderno društvo

 • title.jpg
 • dantesinferno.jpg
 • terrorismt.gif
 • drugs1.jpg

„Božanstvena komedija"

 

Pakao

 

Priča pakla jeste da se Dante u trideset i petoj godini našao u mračnoj i divljoj šumi. Lutao je čitavu noć, dok u zoru nije izašao iz nje i naišao na podnožje nekog brda. Ugledavši ga, počne se penjati, ali mu na put stanu tri zvijeri i to: pantera, lav i vučica. Htjele bi da se vrati odakle je i izašao. Od tih zvijeri spasi ga Vergilije, slavni rimski pjesnik, autor „Eneide", pozivajući ga da krene sa njim kroz pakao i čistilište, a da bi došao do raja trebat će mu pratnja Beatrice. Uostalom, ona je Vergilija i poslala da izbavi Dantea od velikih opasnosti u kojima se bio našao.

 

Pakao, kojim će proći Dante sa Vergilijem, ima devet krugova. Što su grijesi teži, to je krug niži i uži.

 

Prvi krug

U prvom krugu – Limbu nalaze se duše nekrštenih. Njihove duše se ne muče i jedina muka im je neispunjiva želja da vide Boga. Tu se nalaze djeca i antičke ličnosti koje su se rodile prije stvaranja kršćanstva; Homer, Ovidije, Vergilije…

Drugi krug


U drugom krugu nalaze se duše ljubavnika, kojima vitla paklena oluja. Čuva ga Minos, a on ujedno i razvrstava teže griješnike. U ovom krugu Dante razgovara s Franceskom i Paolom, ljubavnicima iz Ravenne.

Treći krug


U trećem krugu muče se duše proždrljivaca. Njihove muke su da ih, polijegale po blatu, šiba kiša i snijeg dok ih Kerber, mitski čuvar Hada, rasčetvoruje.

Četvrti krug


U Četvrtom krugu su duše raspinika i škrtaca. Oni prsima guraju teške terete, a čuva ih Pluton.

Peti krug


Peti krug je krug duša srditih i žestokih, koji su zagnjureni pri vrhu, a ljeni se dave pri dnu. Čuva ih Flegija.

Šesti krug


To je krug krivovjeraca koji su zakopani u vatrenim grobovima. Ovdje Dante priča s Farinatom i Cavalcantiem.

Sedmi krug


Sedmi krug je podijeljen na tri pojasa. U prvom pojasu se nalaze nasilnici na bližnjega, a čuvaju ih kentauri, koji ih dok su uronjeni u Flagetont, rijeku od vruće krvi, gađaju strelicama. U drugom pojasu nalaze se samoubice, koji su pretvorene u otrovno granje, te rasipnike, koji gonjeni Harpijama trče kroz šume samoubica. U trećem krugu se na užarenom pijesku nalaze nasilnici protiv Boga, leže nepokretni nauzak, protiv prirode, moraju trčati i protiv rada, moraju sjediti. Ovdje Dante sreće Brunetta Latinija, protivnika prirode, njegovog učitelja i uglednog književnika, te mu on proriče da će biti prognan iz Firence.

Osmi krug


Metabolge ili zle jaruge, kako se još zove osmi krug pakla, sadržavaju deset rovova. U prvom rovu su zavodnici žena (njih bičuju đavoli), u drugom laskavci (zaronjeni u ljudsku nečist). U trećem rovi su simonisti – ljudi koji su prodavali ili kupovali crkvene časti, naglavce zabodeni u šuplju stijenu. Tamo Dante sreće Papu Nikolu III. U četvrtom krugu se nalaze vračevi i lažni proroci, koji hodaju unazad, glave okrenute naopako. U petom krugu su podmitljivci i varalice, zagnjureni u vrelu smolu, a čuvaju ih vrazi. U šestom krugu su licemjeri, prisiljeni da hodaju pod debelim pozlaćenim kabanicama. U sedmom rovu su lupeži koji trče progonjeni od otrovnih zmija. U osmom krugu se himbeni savjetnici, a među njima Dante sreće Odiseja, koji mu opisuje svoje zadnje putovanje. U devetom rovu su sijači nesloge, koje vrag ranjava mačem, a u desetom rovu su krivotvoritelji, kažnjeni strašnim bolestima.

 

Deveti krug


U deveti krug Dantea i Vergilija prenese div Antej. Taj krug je podijeljen na četiri zone; Kain – zona izdajica rođaka, Antenori – zona izdajica domovine ili stranke, Tolomeja – zona izdajica gostiju, Guidecca – zona izdajica svojih dobročinitelja. U središtu Kocita, ujedno i središtu zemlje, nalazi se gorostasni Lucifer, koji je do pola zaronjen u led. Ima tri glave, a ispod svake po par ogromnih krila kojima stvara hladan vjetar. U ustima su mu Juda, Brut i Kasije.

 

Dante danas

 

Izvorna lista grijeha nalazi se u Starom zavjetu, u poglavlju Izreka, u kojem se nabraja šest stvari koje Gospod mrzi, a sedma je "gnusoba njegovu biću". To su: ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu, srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo, lažan svjedok koji širi laži i čovjek koji zameće svađe među braćom.

 

Sedam smrtnih grijeha ili Sedam glavnih grijeha, kako ih definira katolička kršćanska praksa:

 

Oholost

Škrtost

Bludnost

Zavist

Neumjerenost u jelu i piću

Srditost

Lijenost

 

Dante kao da je imao viziju svijeta u budućnosti te je već postojećim grijesima pridodao nove.

Kraj je odavno počeo i svakim danom rađa se novo zlo u čovjeku. Sedam grijeha nikada nije iskorijenjeno, a svakoga dana se rađaju novi i teži. Ako se na trenutak okrenemo oko sebe vidjećemo odvratan, morbidan, i zastrašujući svijet.

 

Ono što je Dante predvidio i nagovijestio prije više od 7 vijekova danas je oživljeno na najgori mogući način. Novi grijesi se rađaju, stari ne umiru.

 

Prije oko tri godine u Vatikanu su staru listu sedam smrtnih grijeha preradili i prilagodili malo modernom društvu pa je na konferenciji za novinare biskup Gianfranco Girotti predstavio nove pošasti. To su: trgovanje drogama i njihovo uživanje, zloupotreba djece i mladih, uništavanje okoliša, prostitucija, manipuliranje genima, utrka za dobiti (profitom) i luksuz.

 

U posljednjoj deceniji sastavljena je tako lista od čak deset savremenih grijeha. Na prvome je mjestu terorizam, zatim nacizam pa korupcija. Međutim, nakon toga slijede istospolne zajednice pa preljub, ali i homoseksualizam. Na sedmome je mjestu voajerizam, pa tek onda pravna nesigurnost i iskorištavanje čovjeka za potrebe kapitala. Jedi, pij, puši i troši deseti je na toj listi.

Utorak, 26. April 2011 u 10:49

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.