COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sarajevo grad filma 2011:Prva klapa filma "Edina"

Početak realizacije projekta Sarajevo grad filma 2011. ozvaničen je danas prvom klapom kratkometražnog igranog filma „Edina" rediteljke Nore Lakos iz Mađarske.

Rediteljka Lakos, koja je bila učesnica 3. STC, potpisuje i scenarij za film, a uloge u njemu ostvarit će Eszter Tompa Boris Ler, Amina Begović i Nicolas Moll. Film će biti sniman u naredna tri dana u Sarajevu. Nakon toga uslijedit će i snimanje ostala tri filma odabrana u okviru projekta SGF 2011.

"Tjelesna funkcija", bh. reditelja Dane Komljena, učesnika 2. STC, snimat će se u periodu od 23. do 25.04., a u filmu igraju: Anel Hasanbašić i Rijad Gvozden.

U filmu „Posthumno", turskog reditelja Cenka Erturka, koji je učestvovao u radu 3. STC, uloge će ostvariti Senad Alihodžić, Adnan Hasković, Šerif Aljić i Muhamed Bahonjić, a film će se snimati u terminu od 27. do 29. aprila.

Posljednji će biti sniman film „Scene sa ženama", u režiji učesnika 4. STC, Nikole Ljuce iz Srbije, i to u periodu od 30. 4. do 2.5. 2011. Uloge u filmu ostvarit će Marko Cindrić, Borka Tomović, Sadžida Šetić, Jasna Beri i Jelena Kordić. Svi filmovi biće snimani u Sarajevu i njegovoj bližoj okolini.

Kao i svake godine, članovi odabranih timova svakog filma internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje. Osim toga uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, Sarjevo Film Festival nastoji potaknuti  saradnju i stvaranje nove mreže među mladim talentovanim i kreativnim autorima regiona, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2011. premijerno će biti prikazani u okviru 17. Sarajevo Film Festivala.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa koja će i ove godine dodijeliti nagradu najboljem ostvarenju projekta Sarajevo grad filma 2011.

Ove godine, projekat će biti ostvaren i u saradnji sa MDG-F programom Kultura za razvoj koji će podržati realizaciju jednog od selektovanih filmova.

Utorak, 19. April 2011 u 19:59

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.