KULTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Sarajevo grad filma 2011:Prva klapa filma "Edina"

-

Početak realizacije projekta Sarajevo grad filma 2011. ozvaničen je danas prvom klapom kratkometražnog igranog filma „Edina" rediteljke Nore Lakos iz Mađarske.

Rediteljka Lakos, koja je bila učesnica 3. STC, potpisuje i scenarij za film, a uloge u njemu ostvarit će Eszter Tompa Boris Ler, Amina Begović i Nicolas Moll. Film će biti sniman u naredna tri dana u Sarajevu. Nakon toga uslijedit će i snimanje ostala tri filma odabrana u okviru projekta SGF 2011.

"Tjelesna funkcija", bh. reditelja Dane Komljena, učesnika 2. STC, snimat će se u periodu od 23. do 25.04., a u filmu igraju: Anel Hasanbašić i Rijad Gvozden.

U filmu „Posthumno", turskog reditelja Cenka Erturka, koji je učestvovao u radu 3. STC, uloge će ostvariti Senad Alihodžić, Adnan Hasković, Šerif Aljić i Muhamed Bahonjić, a film će se snimati u terminu od 27. do 29. aprila.

Posljednji će biti sniman film „Scene sa ženama", u režiji učesnika 4. STC, Nikole Ljuce iz Srbije, i to u periodu od 30. 4. do 2.5. 2011. Uloge u filmu ostvarit će Marko Cindrić, Borka Tomović, Sadžida Šetić, Jasna Beri i Jelena Kordić. Svi filmovi biće snimani u Sarajevu i njegovoj bližoj okolini.

Kao i svake godine, članovi odabranih timova svakog filma internacionalnog su sastava i sastavljeni su od autora i glumaca iz najmanje dvije različite zemlje. Osim toga uz mlade glumce, učesnike ranijih Talent Campusa, uloge u filmovima ostvaruju i profesionalni glumci. Na ovaj način, Sarjevo Film Festival nastoji potaknuti  saradnju i stvaranje nove mreže među mladim talentovanim i kreativnim autorima regiona, čiji rad predstavlja budućnost regionalne kinematografije.

Filmovi snimljeni u okviru projekta Sarajevo grad filma 2011. premijerno će biti prikazani u okviru 17. Sarajevo Film Festivala.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa koja će i ove godine dodijeliti nagradu najboljem ostvarenju projekta Sarajevo grad filma 2011.

Ove godine, projekat će biti ostvaren i u saradnji sa MDG-F programom Kultura za razvoj koji će podržati realizaciju jednog od selektovanih filmova.

Utorak, 19. April 2011 u 19:59

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.