COOLTURA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Turski sud novčano kaznio Orhana Pamuka

Nadležni sud u Istanbulu osudio je na novčanu kaznu nobelovca Orhana Pamuka na osnovu privatnih tužbi šest osoba koja su ga teretila da je svojim izjavama narušio njihov nacionalni ugled, prenosi Tanjug.

 

Pamuk je osuđen da plati po 1.000 lira (jedan euro dvije lire) porodicama pet vojnika koji su poginuli u borbama protiv kurdskih pobunjenika, kao i advokatu Kmalu Kerinčizu, inače poznatom nacionalisti, koji se trenutno nalazi u pritvoru jer je osumnjičen da je bio član jedne ekstremne grupe koja je pripremala vojni udar.

Pamuk je kažnjen zbog izjave koju je 2005. godine dao jednom švicarskom listu: "U Turskoj je ubijeno 30 hiljada Kurda i milion Jermena".

To je odmah izazvalo talas reagovanja, pošto su ti zločini - pogotovo genocid nad Jermenima - tabu teme o kojoj se dotad u Turskoj nije smjelo javno govoriti.

Ankara demantuje da je izvršen genocid nad pripadnicima tog naroda, koji se, kako tvrde Jermeni, dogodio u vrijeme raspada Otomanske imperije. Tada je stradalo više od milion i po osoba.

Javni tužilac je tada pokrenuo krivični postupak protiv Pamuka i on se mogao naći tri godine u zatvoru. Ali, pod pritiskom domaće i svjetske javnosti, sud je odustao od optužnice.

Nobelovac se, međutim, u međuvremenu našao na udaru privatnih osoba i sud ga je sada osudio da im plati simboličnu odštetu zbog pretrpljenog bola i povrede nacionalnog ugleda.

Presuda je izazvala oštre kritike.

"Ovo je sramno za Tursku. Ljudi imaju pravo da slobodno iznesu svoj stav", kazao je Džan Paker, predsjednik Fondacije za društvena i ekonomska istraživanja, prenosi list Zaman.

Drugi optužuju pravosuđe da se našlo u "službi nekih idelogija" i tvrde da u zemlji ne postoji vladavina prava.

U ovom trenutku nije jasno da će se na presudu žaliti advokati nobelovca Pamuka.

Utorak, 29. Mart 2011 u 16:58

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.