BOSNA I HERCEGOVINA

POŠALJI STRANICU MAILOM

 • Vaše ime i prezime: *

 • Vaša e-mail adresa: *

 • E-mail adresa primaoca: *

 • Pošaljite mi kopiju:

 •  

Predsjedništvo HDZ BiH: Djelovanje SDP-a najviše šteti Bošnjacima

Danas u Mostaru su održane 40. sjednica Predsjedništva HDZ BiH i 9. sjednica Središnjeg odbora HDZ BiH.

 

Razmatrajući provedbu rezultata Općih izbora u BiH, Predsjedništvo HDZ BiH je usvojilo, a Središnji odbor HDZ BiH potvrdio osam zaključaka.

 

Između ostalog, Predsjedništvo HDZ BiH je pozvalo sve kantonalne skupštine u Federaciji BiH, institucije vlasti Federacije BiH i Bosne i Hercegovine da na temeljima Ustava i zakona provedu i okončaju proces konstituiranja i uspostave tijela vlasti uz puno poštivanje izbornog legitimiteta i većinske političke volje sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

 

 Predsjedništvo HDZ BiH je osudilo djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH.

 

 Zaključeno je da je kandidiranjem i potvrđivanjem izbora Predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način je prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom Bosne i Hercegovine.

 

 Predsjedništvo HDZ BiH očekuje i traži od svih nadležnih institucija pravne države da kroz svoje ustavno, zakonito i nepristrano djelovanje i postupanje zaštite ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine

 

 Kako se navodi u zaključcima, podržavaju ustavno i zakonito djelovanje Predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine, te tražimo od Predsjednice Federacije BiH i legalnih članova Vlade F BiH da ustraju u poduzimanju svih pravnih mjera i aktivnosti u cilju zaštite ustavnog poretka Federacije Bosne i Hercegovine.

 

 Predsjedništvo HDZ BiH je pozvalo sve legitimne institucije vlasti od općine do razine Bosne i Hercegovine da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke i podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i inicijativu za uspostavu međukantonalnog i međuopćinskog Vijeća sa hrvatskom većinom.

 

 „Svjesni da političko i institucionalno djelovanje SDP-a BiH dovodi u pitanje stabilnost i euroatlantske perspektive BiH, te nanosi ogromnu političku štetu svima, a prije svega bošnjačkom narodu u BiH, i svjesni da takva politika ne uživa podršku velike većine Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, pozivamo ih da se ograde od takvog djelovanja SDP-a i koncepta rušenja ustavnog poretka Federacije BiH i Bosne i Hercegovine", zaključeno je.

Ponedeljak, 21. Mart 2011 u 18:47

Izvor: bh-news

Tagovi: -

ANONIMNI KOMENTARI

KOMENTARI { 0 } DODAJ KOMENTAR
 • Trenutno nema komentara.
 • Ime / Nadimak: *

 • Komentar: *
  (do 1200 karaktera)

 •  

 • Karakteri sa slike: *

 •  

Postavljeni komentari predstavljaju isključivo mišljenje i stav pošiljaoca komentara. Bh-news zadržava pravo da ukloni svaki komentar koji je neprikladan, a koji je uvredljiv na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj, gender i svakoj drugoj osnovi. Takođe, biće uklonjeni svi komentari koji vrijeđaju pravo na privatnost ili bilo koje drugo pravo. Takođe, nije dozvoljeno pisati optužbe, koristiti jezik mržnje i netolerancije.

FACEBOOK

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.