BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Ocekivan privredni rast u BiH od 0,6 odsto

BiH bi u ovoj godini mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 procenata, dok bi Srbija trebalo da bude najbolja u regionu sa privrednim rastom od 2,4 posto.


Prema procjeni EBRD-a, najveci privredni rast mecu bivsim jugoslovenskim republikama poslije Srbije ove godine imace Makedonija - dva posto, dok ce uspon privredne aktivnosti u Sloveniji biti nesto nizi - 1,9 procenata.

Hrvatska bi, kao i BiH, mogla ostvariti minimalnu stopu privrednog rasta od 0,6 posto, dok je za Crnu Goru projektovan jos manji ekonomski uspon od svega 0,4 odsto.

Srbija bi i 2011. godine, zajedno sa Makedonijom, trebala da bude lider ekonomske ekspanzije u regionu sa stopom rasta od 3,2 posto, dok ce uspon makedonske privrede u tom periodu biti nesto veci - 3,8 procenata.

Prema procjeni EBRD-a, Slovenija u 2011. godini moze ocekivati ekonomski rast od 2,7 odsto, Hrvatska i Crna Gora - dva procenta, a BiH 1,9 posto.

EBRD napominje da ce situacija u privredi cijelog regiona istocne i srednje Evrope, ali drzavama nastalim poslije raspada Sovjetskog saveza, biti i dalje nestabilna.

Nakon sto je prosle godine bruto domaci proizvod u tridesetak drzava na koje se rasprostire aktivnost ove banke smanjen u prosjeku za nesto vise od sest posto, EBRD u 2010. godini ocekuje prosjecan rast BDP-a u tom regionu od 3,3 procenta, u porecenju sa oktobarskom projekcijom rasta od 2,5 posto.

Banka za 2011. godinu prognozira prosjecan privredni rast u ovom regionu od 3,8 odsto.

Dijelovi jugoistocne Evrope bi mogli imati koristi od oporavka cijena metala, naprimjer Srbija i Makedonija, prognoziraju strucnjaci EBRD i upozoravaju da ce oporavak u Rumuniji i Bugarskoj vjerovatno biti usporen usljed poostravanja fiskalne politike.

Subota, 23. Januar 2010 u 17:52

Izvor: -