BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Milorad Dodik: BiH treba zabraniti nosenje burke


BANJA LUKA - Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ce Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentu BiH zatraziti donosenje deklaracije o osudi turskog genocida nad Armencima koju je prihvatilo nekoliko drzava te zatraziti i zabranu nosenja burke.

"Zastupnici SNSD-a predlozit ce da parlament BiH donese deklaraciju o osudi genocida Turske nad Armencima onako kako su to ucinile i druge zapadne zemlje", rekao je danas Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Americki Kongres i parlamenti nekoliko zemalja Europske unije donijeli su deklaraciju o osudi turskog genocida nad Armencima, sto je izazvalo diplomatske napetosti izmecu Ankare i zapadnih zemalja.

Dodik je takocer najavio da ce zastupnici SNSD-a iz sigurnosnih razloga predloziti donosenje zakona o zabrani nosenja burke i pokrivala za lice koje nose muslimanke.

Po njegovom misljenju donosenje toga zakona korak je blize Europskoj uniji u kojoj su neke drzave zabranile upotrebu tih odjevnih predmeta, javio je Seebiz.

Utorak, 06. April 2010 u 19:35

Izvor: -