BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Vulkanska prasina danas iznad sjevernih dijelova BiH


Oblak vulkanske prasine trebao bi danas naici iznad sjevernih dijelova BiH, izjavio je klimatolog Hidrometeoroloskog zavoda FBiH Zeljko Majstorovic.

Prema njegovim prognozama, u BiH ce biti padavina, tako da sumpordioksid iz oblaka moze izazvati kisele kise.

Prasina je jos na visini, ali s kisom moze doci i do zemlje. No, nikakvih posebnih posljedica po stanovnistvo nece biti, jer se radi o malim koncentracijama pepela, rekao je Majstorovic za Dnevni avaz.

Dodao je da se jedino moze pojaviti poneka fleka na sofersajbnama i na liscu drveca, ali drugih posljedica za sada nece biti.

"Nastavljamo pratiti razvoj vremenske situacije i intenzitet erupcije vulkana koja jos nije prestala. Vidjet cemo kako ce biti narednih dana", rekao je Majstorovic.

Svi letovi sa Sarajevskog aerodroma i jucer su bili otkazani iako je zracni prostor iznad BiH djelimicno otvoren. Za saobracaj je otvoren juzni dio BiH.

Predsjedavajuci Predsjednistva BiH Haris Silajdzic nije prisustvovao jucerasnjoj sahrani predsjednika Poljske Leha Kacinjskog (Lech Kaczynski) i njegove supruge Marije, zbog otkazivanja letova sa Sarajevskog aerodroma.

Evropska komisija razmatra mogucnost da otvori neke evropske avionske rute pocetkom ove sedmice, a ministri saobracaja EU najavili su za danas vanrednu videokonferenciju o blokadi evropskog aviosaobracaja izazvanoj prolazom oblaka vulkanskog pepela, prenose agencije.

Ovaj sastanak trebao bi biti odrzan tokom poslijepodneva, poslije sastanka Evropske organizacije za sigurnost aviosaobracaja (Eurocontrol).

Ponedeljak, 19. April 2010 u 07:41

Izvor: -