BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Britanski sef diplomatije: Sankcije protiv onih koji podrivaju BiH


Britanski ministar vanjskih poslova William Hague najavio je da ce nova britanska vlada snazno podrzavati daljnje prosirenje EU-a na zapadni Balkan i Tursku, te da ce se zauzimati za sankcije protiv onih politicara koji budu radili na slabljenju drzave Bosne i Hercegovine.

"Konzervativna stranka i dalje cvrsto vjeruje u vrijednosti daljnjeg prosirenja EU-a. Perspektiva clanstva kljucna je za ucvrscenje stabilnosti na zapadnom Balkanu, gdje je toliko evropske krvi proliveno. Zapadni Balkan je straznje dvoriste Evropske unije i njena vjerodostojnost u vanjskim poslovima ovisi o efikasnosti njene politike u tom podrucju", napisao je Hague u tekstu za Europes World, publikaciju, koju izdaje bruxelleski think-tank Friends of Europe.

Hague pripada najevroskepticnijem krilu i inace evroskepticne Konzervativne stranke, snaznijeg partnera u novoj koalicijskoj vladi s proevropskim liberalnim demokratima.

"EU je institucija od velike vaznosti za Ujedinjeno kraljevstvo i britansku vanjsku politiku. Iako je Konzervativna stranka rijetko bjezala od iskrene kriticnosti kada smo mislili da EU kolektivno radi krive stvari, jednako tako smo bili predvodnici u najvecim dostignucima EU-a - jedinstvenom trzistu i prosirenju;, navodi Hejg.

On posebno trazi snazniju evropsku politiku prema Bosni i Hercegovini, ciji bi "raspad bio katastrofa".

"Posebno u Bosni postoji potreba za snaznijom i zahtjevnijom evropskom politikom koja bi trebala koristiti stap i mrkvu. Postoji snazan argument za prijetnju ciljanim sankcijama protiv politicara koji podrivaju bosansku drzavu. Bosanska ekonomija je rasla sa stranom pomoci, ali drzava nije rasla i danas ne funkcionira", smatra britanski ministar.

Dodaje da bi "posljedice bosanske dezintegracije bile katastrofalne".

"Raspad zemlje u nezavisne etnicke drzavice ne bi bila samo nagrada za etnicko ciscenje, sto je moralna uvreda, nego nosi i rizik stvaranja neuspjele drzave u srcu Evrope. Snazan pristup trebao bi se usredotociti na jedinstven cilj: centralnu vladu u Bosni dovoljno efikasnu da odgovori zahtjevima za clanstvo u EU i NATO", smatra novi britanski ministar vanjskih poslova

Koalicijska vlada, predvocena konzervativcima, i dalje ce poput prethodne laburisticke vlade podupirati clanstvo Turske u EU, cijem ulasku nisu sklone neke od najvecih i najvaznijih clanica.

Osim uzajamne "ekonomske koristi i iznimnog poboljsanja sigurnosti opskrbe energijom za EU, tursko clanstvo bi demantiralo one koji tvrde da postoji sukob civilizacija izmecu Zapada i islama i od Turske bi stvorilo posrednika izmecu Evrope i Bliskog istoka", napisao je Hejg u tekstu naslovljenom "Kako nova britanska vlada, predvocena Torijevcima, vidi svoju politiku prema EU".

Srijeda, 19. Maj 2010 u 16:36

Izvor: -