BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Bajramska čestitka: Pokažimo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić danas je svim vjernicima uputio čestitku povodom nastupajućeg blagdana Ramazanskog bajrama.

reisceric.jpg

„Ovogodišnji ramazan ostat će upamćen po dugim i vrućim danima, po punim džamijama na teravih-namazima i po velikom odzivu omladine na noćnim kijam-namazima.

 

U ovom ramazanu četvrti šart islama – zekat bolje je shvaćen nego i kad ranije i Bejtu-l-mal je prihvaćen kao briga svih vjernika. Allahu Milostivi, blagoslovi svakog onog koji je već izdvojio ili će izdvojiti iz svog imetka zekat za potrebe zajednice. Bože, očisti njegovo srce i ruke od harama, uvečaj njegov imetak, podari njemu i njegovoj porodici zdravlje i sreću i obraduj ga, Bože, uspjehom na ovom i spasom na drugom svijet.

 

Braćo i sestre, Bajram je vrijeme kada treba da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima.

 

Bajram je vrijeme kada treba da mislimo na bolesne i molimo Allaha da ozdrave;da mislimo na radnike, rudare i čuvare mira da im Allah pomogne u njihovom poslu; da mislimo na omladinu i studente da im Allah omili vjeru i moral; da mislimo na zarobljenike i mučenike da ih Allah oslobodi od ropstva; da mislimo na ovisnike da im Allah olakša da se odviknu od zla droge i alkohola; da mislimo na sve ljude dobroga srca da ih Allah čuva od svakog belaja“, kazao je Cerić.

 

Reis Cerić je svim muslimanima i muslimankama u svijetu poželio sretan Bajram, a posebne čestitke je uputio prognanim, bolesnim i nemoćnim sa dovom Stvoritelju Uzvišenom da im bude na pomoći.

Subota, 18. Avgust 2012 u 16:33

Izvor: bh-news