BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Dodik u Beogradu: BiH nesposobna da preživi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je kreiranje spoljne politike BiH bez poštovanja principa da sve spoljnopolitičke odluke moraju da se donose konsenzusom samo još jedan dokaz nefunkcionalosti te države.

miloraddodik_1.jpg

Dodik najavio da će pokrenuti proceduru razrješenja Lagumdžije

"BiH je u permanentnoj krizi, što je dokaz njene nesposobnosti da preživi. Samo zato što međunarodna zajednica održava privid njenog funkcionisanja ona egzistira, inače ne bi ni egzistirala", izjavio je Dodik novinarima u Beogradu, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

 

Povodom glasanja predstavnika BiH u UN o rezoluciji o Siriji, koje nije dogovoreno sa predstavnicima Banja Luke Dodik je ponovio da je ministar spoljnih poslova Zlatko Lagumdžija prekršio ustav BiH i međustranački dogovor postignut prilikom formiranja Savjeta ministara.

 

Dodik je ponovo najavio da će, posredstvom poslaničkog kluba svoje stranke u Parlamentu BiH, pokrenuti proceduru razrješenja Lagumdžije, istakavši da niko ne može da odlučuje u ime Republike Srpske osim njenih legitimno izabranih predstavnika.

 

Na pitanje novinara šta je rješenje za izlazak iz najnovije političke krize u BiH, Dodik je rekao da se rješenje samo nameće.

 

Nikolić i Dodik su danas ocijenili da postoji stalna potreba za unapređenjem uzajamne saradnje Beograda i Banjaluke na osnovu sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

 

Dvojica predsjednika su se, tokom susreta u Beogradu, saglasila da je održavanje bliskih i prijateljskih veza Srbije i RS u svim sferama života garancija stabilnosti, temelj za bolju budućnost i prvorazredni nacionalni zadatak, saopštila je pres-služba predsjednika Srbije.

 

U prijateljskom razgovoru, razmatrana je međusobna saradnja predsjednika, kao i aktiviranje rada Savjeta za implementaciju sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i RS.

 

Predsjednik Nikolić je rekao da će ulagati maksimalne napore da se prijateljski odnos Srbije i RS i dalje unapređuju i dodao da su mir i stabilnost u regionu apsolutni prioritet.

 

Nikolić je u razgovoru najavio donošenje nacionalne strategije za Kosovo i Metohiju, objasnivši da do sada Srbija nije izašla sa konkretnim planom, već da je samo odgovarala na zahtjeve druge strane.

 

Kada je riječ o Republici Srpskoj, predsjednik Nikolić je istakao neophodnost privrženosti Dejtonskom mirovnom sporazumu. Sa druge strane, Dodik je istakao da će RS nastaviti da promoviše poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, javlja Tanjug.

Srijeda, 08. Avgust 2012 u 17:07

Izvor: bh-news