BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Novi izgled stajališta javnog prijevoza

Tramvajska i trolejbuska stajališta u Sarajevu dobit će do kraja godine novi izgled.

nova_autobuska_stajalista_sarajevo.jpg

Zbog učestalih primjedbi, pogotovo od turista, te zbog neredevnog dolaska vozila, neobilježenih stajališta, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo pokrenulo je dva projekta.

 

Prvi se odnosi na videonadzor i GPS praćenje vozila, dok drugi projekt podrazumijeva zvučne najave vozila na stanicama.

 

Ministar saobraćaja KS Haris Lulić kazao je da u Zakonu o javnom linijskom prijevozu, koji je u raspravi, jasno stoji da je ovo osnovna oprema koju gradski prijevoz mora imati.

 

- Raspisat ćemo tender za projekt videonadzora u vozilima, za početak u tramvajima i trolejbusima. Bit će formiran i centar, odakle će sve biti praćeno i koordinirano. To je polazna osnova za naš drugi projekt, odnosno za zvučne signale prilikom dolaska vozila na stanice.

Novina koju ćemo pružiti građanima je to da više neće morati dugo čekati prijevoz, ne znajući hoće li uopće doći. Planiramo uvesti praksu kakvu koriste sve evropske metropole tako da će na displeju koji će biti postavljen u sklopu stajališta, pisati tačna minutaža dolaska tramvaja, odnosno trolejbusa - rekao je Lulić za Avaz.

 

On je dodao da većina turista koji dolaze u bh. prijestonicu, najviše nelagodnosti doživi upravo zbog toga što nema nikakvih obilježja pa nerijetko zaustavljaju prolaznike kako bi im dali smjernice.

 

- S obzirom na to da će vozila dobiti GPS sistem, bit ćemo u mogućnosti pratiti ne samo njihove lokacije nego i brzinu, potrošnju... U ostalim evropskim gradovima ovaj sistem odavno je uhodan pa stranci koji dođu u Sarajevo, koje smatraju metropolom, očekuju istu uslugu. Nažalost, brzo se razočaraju. Nadam se da ćemo do kraja ove godine završiti sa projektom videonadzora, a u toku iduće i projekt najave vozila na stanicama - zaključio je Lulić.

 

Elektronska naplata karata

 

Kako najavljuje Lulić, u planu je i uvođenje prakse elektronske naplate karata, ali i ugradnja niskopodnih vozila za osobe s invaliditetom.

 

- Elektronska naplata karata je skup projekt, ali čim iznađemo sredstva, i to će biti realizirano - kazao je on.

Ponedeljak, 30. Juli 2012 u 09:25

Izvor: avaz, bh news