BH News Logo

Zanimljivosti

Sarajevski atentat - 98 godina kasnije

Dvadeset osmog juna 1914. godine Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda.

sarajevski_atentat_ferdinand_sofia.jpg

Gavrilo Princip je izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda

28. juna 1914. godine i u Sarajevo je došao austrougarski prestolonasljednik Franz Ferdinand i njegova supruga Sofija da obiđu austrougarske vojne trupe, zatim Zemaljski muzej, a onda i da se provozaju prvim tramvajem u Evropi, onim za koji su Beč i Pešta kroz Sarajevo postavili željezne šine.

 

Tu su i da proslave 14. godišnjicu braka.

 

PLANOVI ZA ATENTAT

 

Planovi za ubistvo Franza Ferdinanda počeli su se stvarati pošto se tajnim kanalima u Srpskoj obavještajnoj službi, na čelu sa Dragutinom Dimitrijevićem Apisom, koji je bio i zapovjednik tajne terorističke organizacije Crna ruka, saznalo da austrougarski prestolonasljednik dolazi u Sarajevo da nadgleda vojne vježbe.

 

Na području Bosne Crna ruka je kontrolirala organizaciju Mlada Bosna čiji članovi će izvršiti atentat.

 

Međutim, tu negdje su i članovi ogranizacije Mlada Bosna, koju kontrolira tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka, s Dragutinom Dimitrijevićem Apisom na čelu.

 

Dok građani razdragano pozdravljaju kolonu crnih sjajnih automobila, iz kojih im mašu Franz i Sofija dok se voze prema Vijećnici, gdje se trebaju sresti s gradonačelnikom Fehimom Čurčićem, iz mase mladić po imenu Nedeljko Čabrinović, član organizacije Mlada Bosna, baca ručnu bombu na automobil u kojem je bračni par.

 

Nekim čudom, bomba je izbačena iz auta i eksplodirala u gomili ljudi. Desetak građana je ranjeno, ali kolona nastavlja put.

 

Drugi član Mlade Bosne Gavrilo Princip potegnuo je pištolj i pucao u automobil kojim se vozio prestolonasljednik.

 

Atentator je izvukao pištolj i prvim pucnjem pogodio Ferdinanda, dok će drugi metak, ispostavit će se nekoliko minuta kasnije, biti fatalan za Sofiju.

 

Nestanak stopa

 

Principa i njegove pomagače uhvatile su Sarajlje.

 

Ovaj atentat poslužio je kao povod za početak Prvog svjetskog rata i ušao u svjetsku historiju.

 

MLADA BOSNA

 

Članovi Mlade Bosne koji su učestvovali u atentatu bili su: Vasa Čubrilčović, Mehmed Mehmedbašić, Nedeljko Čubrilović, Cvetko Popović, Danilo Ilić, Trifko Grabež i Gavrilo Princip.

 

Dugo nakon toga djeca u Sarajevu i bivšoj Jugoslaviji učila su da su Gavrilo Princip i Mlada Bosna učinili veliku stvar za njih.

 

Na mjestu gdje je atentator stajao u asfaltu utisnute su stope veličine njegovog stopala.

 

Nakon rata u Bosni i Hercegovini 1992-95. u Sarajevu više nije bilo kvadratića s utisnutim stopama, Princip i Mlada Bosna ili su izbačeni iz školskih udžbenika ili se više nisu spominjali kao heroji.

 

Muzej Mlada Bosna danas se zove Muzej Sarajevo 1878-1918, na njegovom zidu, na LCD monitoru, danonoćno se prikazuju dokumenti i inserti iz Sarajevskog atentata, a Principov most ponovno se zove Latinska ćuprija.

Četvrtak, 28. Juni 2012 u 16:12

Izvor: al jazeera, bh news