BH News Logo

Regija i svijet

Zadar: Državljanin BiH mjesecima u ropstvu držao i silovao maloljetnicu iz Bihaća

Zbog silovanja i držanja maloljetnice u ropstvu, 32-godišnji državljanin BiH u četvrtak je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

ropstvo.jpg

Tridesetdvogodišnjak je 17-godišnjakinju iz BiH više mjeseci držao zarobljenu u iznajmljenom stanu porodične kuće u Zadru gdje ju je tjelesno i seksualno zlostavljao.

 

Oduzeo joj je ličnu kartu, te je prisiljavao na težak fizički rad i služenje, prijeteći joj da će joj sjekirom otkinuti glavu i prste, piše Jutarnji.

 

Muškarac je jučer proglašen krivim za kazneno djelo ropstva i trgovanja ljudima, te kazneno djelo silovanja maloljetnice, za šta je dobio po šest godina zatvora.

 

Suđenje se zbog maloljetnice odvijalo iza zatvorenih vrata, a 32-godišnjak se od februara prošle godine kada je uhapšen nalazi u pritvoru zatvora u Zadru.

 

Slučaj ropstva otkriven je krajem februara prošle godine kada se maloljetnica uspjela stupiti u kontakt sa majkom koja je o svemu izvijestila policiju.

 

Ustanovljeno je kako je 32-godišnjak djevojku iz okoline Bihaća prethodno namamio u Zadar gdje ima prijavljeno boravište, obećavši joj brak i lažući joj kako ima 25 godina. Znajući da žive u siromaštvu, od njezine majke je zatražio dozvolu da je oženi poklonivši joj 50 eura i bombonijeru.

 

Nakon što je majka dala dozvolu, djevojku je odveo u kuću roditelja u jednom gradu u BiH, a nedugo nakon toga i u unajmljeni stan u Zadru.

 

Kao građevinski radnik radio je na crno, te je više puta uhvaćen na djelu kada je dobio izgon iz Hrvatske. Tokom istrage opovrgnuo je da je maloljetnicu zarobio i zlostavljao.

 

Ispričao je da se sa djevojkom namjeravao vjenčati, te da je ona većinu stvari izmislila.

Petak, 15. Juni 2012 u 11:31

Izvor: bh-news