BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Bijedić: Provjerit ćemo rad "BH Telecoma"

Federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić izjavio je da će Vlada FBiH maksimalno ozbiljno pratiti poslovanje "BH Telecoma".

bh_telecom_1.jpg

"Zbog lošeg vođenja ovog telekom operatera neko već davno trebao odgovarati"

Komentirajući loše rezultate državne kompanije u prošloj godini, Bijedić je za Avaz naglasio kako je intencija njegovog ministarstva da provjeri poslovanje ovog telekom operatera, pogotovo u oblasti javnih nabavki.

 

- Zabrinjavajuće je to što su prihodi od mobilne telefonije "BH Telecoma" dosta manji nego prihodi "M:tela". Ovaj operater napravio je znatne pomake u odnosu na "BH Telecom" - kazao je Bijedić.

 

On je, međutim, naglasio da se, ipak, mora uzeti u obzir da "M:tel", kao privatnu kompaniju, ne obavezuje Zakon o javnim nabavkama BiH, što joj, prema njemu, omogućava prednost u odnosu na "BH Telecom".

 

Na jednoj od narednih sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naći će se izvještaj parlamentarne komisije odgovorne za reviziju finansijskih izvještaja javnih preduzeća za 2010. godinu. U ovom izvještaju, između ostalog, analizirano je i poslovanje "BH Telecoma".

 

Prema jednom od zaključaka ove parlamentarne komisije, poziciju "BH Telecoma" potrebno je na komercijalnom tržištu popraviti investiranjem, "a ne oročavanjem sredstava u poslovnim bankama".

 

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Mirza Ustamujić rekao je da tek objavljeni izvještaj o poslovanju "BH Telecoma" za 2011. godinu jasno govori koliko je nužno uspostaviti komisiju za istraživanje poslovanja ove kompanije.

 

- Na posljednjoj sjednici iznio sam podatke da je broj korisnika "BH Mobile" mreže u posljednje tri godine za 100.000 manji, dok je u istom periodu broj korisnika mreže "M:tela" porastao za 270.000. Zatražio sam od Vlade FBiH da mi donese projekciju gubitaka "BH Telecoma" u proteklim godinama, koji se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina miliona KM - kazao je Ustamujić.

 

On je istakao da je zbog ovako lošeg vođenja ovog telekom operatera neko već davno trebao odgovarati.

Srijeda, 30. Maj 2012 u 10:07

Izvor: avaz, bhnews