BH News Logo

Cooltura

Cannes: Zlatna palma za „Ljubav”

„Veliko, veliko hvala mojim glumcima koji su napravili ovaj film. Oni su bit ovoga filma“, rekao je na završnoj svečanosti u Cannesu Haneke, kojemu je ovo druga Zlatna palma nakon „Bijele trake“ 2009. godine

Amour_1.jpg

„Amour“ je intimna priča o supružnicima Anne i Georges

Film „Amour“ austrijskog režisera Michaela Hanekea osvojio je Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, javlja AP.

 

„Amour“ je intimna priča o supružnicima Anne i Georges (Jean-Louis Trintignant i Emmanuelle Riva) i njihovom odnosu nakon što Anne dobije moždani udar.

 

„Veliko, veliko hvala mojim glumcima koji su napravili ovaj film. Oni su bit ovoga filma“, rekao je na završnoj svečanosti u Cannesu Haneke, kojemu je ovo druga Zlatna palma nakon „Bijele trake“ 2009. godine.

 

„Reality“ Talijana Mattea Garronea dobio je Grand Prix, a britanski režiser Ken Loach je dobio nagradu žirija za komediju „The Angel's Share“.

 

Režiser filma „Beyond the Hills“ Cristian Mungiu, dobitnik Zlatne palme u 2007., morao se ovaj put zadovoljiti nagradom za najbolji scenarij.

 

Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Meksikanca Carlosa Reygadasa za film „Post tenebras lux“.

 

Nagrade za glumu osvojili su danski glumac Mads Mikkelsen za film „The Hunt“, a Cristina Flutur i Cosmina Stratan dijele nagradu za rumunski film „Beyond the Hills“, javio je Huffington Post.

 

Bh. režiserka Aida Begić dobila je posebno priznanje žirija za film "Djeca". Film se takmičio u programu 'Izvjestan pogled', najvažnijem od paralelnih programa Festivala.

Nedelja, 27. Maj 2012 u 22:44

Izvor: bh-news