BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Dragan Čović oslobođen optužbi

Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu

dragan-covic.jpg

Dragan Ćović je oslobođen optužbi (Foto: novosti.rs)

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu Dragan Čović oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja.

 

Optužnica lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića je teretila za zloupotrebu položaja jer je 2000. godine kao nekadašnji ministar finansija FBiH prekoračio ovlaštenja i potpisao akt kojim je preduzeću Lijanović iz Širokog Brijega pribavio korist u vidu neplaćanja posebnih taksi, čime je budžet Federacije ošećen za oko 2 miliona maraka.

 

Sudija Jasenko Ružić je u obrazloženju presude naveo kako Tužilaštvo nije uspjelo dokazati Čovićevu krivicu, javlja Federalna.ba.

 

"Tužilaštvo je, u vezi sa spornim mišljenjem, ponudilo dokument sa faksimilom potpisa Dragana Čovića, za koji je grafolog kazao da uopće nije dokaz da je Čović potpisao taj dokument, te da faksimil inače u pravnom prometu ne može biti prihvaćen kao dokaz.

 

Osim toga, Čović ima alibi prema kojem je u danima kad je sporni dokument nastao, on bio u Zagrebu, što znači da nije ni mogao potpisati taj akt", kazao je Ružić.

 

"Također, čak i da je Čović donio takav dokument, to mišljenje ne bi bilo obavezujuće za Carinsku upravu koja djeluje kao autonomna cjelina i nije dužna provoditi odluke Ministarstva finansija FBiH", dodao je sudija Ružić.

 

Suđenje Čoviću na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je 1. decembra prošle godine nakon što se Sud BiH u drugostepenom postupku u vezi sa spomenutim optužbama proglasio nenadležnim, a predmet ustupio pravosuđu Kantona Sarajevo na rješavanje.

Ponedeljak, 07. Maj 2012 u 13:28

Izvor: ftv, bhnews