BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Zelene beretke najavile sutra blokadu Sarajeva zbog ubistva Harisa Žige

Zbog ubistva 50-godišnjeg Harisa Žige, pripadnika Zelenih beretki, u sarajevskom naselju Bistrik je za sutra najavljen protest na dan dženaze. Mirna kolona vozila će se kretati od Bakijske džamije do Tužilaštva KS, MUP-a KS, Vlade KS pa do mjesta ukopa ubijenog Žige.

bistrik_ubistvo_ziga.jpg

Zelene beretke pozivaju sve građane da im se pridruže u borbi protiv političara, zakonodavne i izvršne vlasti.

 

Haris Žiga (49) iz Sarajeva nožem je ubijen prije tri dan, pola sata poslije ponoći u ulici Bakarevića 1, u sarajevskom naselju Bistrik.

 

Njegove ubice Suad Kurtović (29), rođen u Skoplju, i Mirza Milić (24) iz Sarajeva uhvaćene su nekoliko sati poslije, a pronađen je i nož kojim je izvršeno ubistvo.

 

Prema dojavi građana da se u ulici Bakarevića nalazi muški leš s vidnim povredama na glavi i tijelu, na lice mjesta su se uputili policijski službenici i medicinsko osoblje Hitne pomoći, čiji su ljekari odmah konstatirali smrt.

 

Dvojica osumnjičenih nisu odranije poznata policiji.

 

Obdukcijom tijela nastradaloga koja je obavljena u prosekturi Bare utvrđeno je da mu je zadat jedan udarac nožem u srce koji je bio koban za ovog 49-godišnjaka.

 

Jedan od Žiginih komšija i prijatelja koji su bili s njim neposredno prije nego što će biti ubijen, saznali dsu a su dvojica uhapšenih prethodno maltretirala vlasnika trgovine "Semir" u ulici Bistrik na broju 30.

 

Žiga je, prema njihovim riječima, ubijen samo zato što je stao u zaštitu vlasnika trgovine koji je bio u nevolji.

 

"Niko od nas ne poznaje tu dvojicu. To su obični narkomani. Već nekoliko dana su dolazili i maltretirali čovjeka koji radi u prodavnici. Htjeli su da kupe cigarete, ali im trgovac nije želio prodati, jer im je nedostajalo 30 feninga. Počeli su ga maltretirati, a on je došao do nas u ugostiteljski objekt i molio nas da mu pomognemo, jer će ga ubiti. Mi smo čovjeku pomogli i otajerali ih. S nama je bio i Žiga, koji im je kazao da ga ostave na miru i da ga ne maltretiraju", ispričao je jedan od Žiginih prijatelja.

 

Njihovu priču potvrdio je i sin vlasnika trgovine "Semir", koji je za Avaz ispričao da su dvojica uhapšenih i prije dva dana dolazila i maltretirala njegovog oca. Tražili su pivo, a nisu mu ništa htjeli platiti.

 

"Sinoć su se pojavili, kada je otac došao da zaključa trgovinu. Ugurali su ga u radnju. Htjeli su da ga opljačkaju ili da mu uzmu reket. Otac im je dao pivo da bi ih smirio i otišao po pomoć u ugostiteljski objekt prekoputa.Oni su mu pomogli i ova dvojica su otišla. Kasnije su se vratili i presreli čovjeka ispred objekta i ubili ga. Otac mi je u šoku od svega što se dogodilo"; kazao je vlasnikov sin.

 

Žigu je dvojac presreo na trotoaru ispred ugostiteljskog objekta, gdje su ga napali i usmrtili. Ubijeni je bio pripadnik "Zelenih beretki" i da je u ratu ranjen u glavu.

 

On se nije se bojao zaštititi komšiju, vlasnika trgovine.

 

Iza Harisa Žige je ostao sin od devet godina i kćerka koja je udata.

Utorak, 08. Maj 2012 u 12:38

Izvor: avaz, bhnews