BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Tihić najavio bojkot izbora zbog Srebenice

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je bojkot narednih općinskih izbora u Srebrenici od strane SDA.

tihic.jpg

U Potočarima kraj Srebrenice završen je sastanak predstavnika četiri bosanskohercegovačke političke stranke sa sjedištem u Sarajevu, o temi opštinskih izbora u Srebrenici.

 

Sastanak su inicirala nevladina udruženja iz Srebrenice, među kojima je najviše udruženja ratnih stradalnika koji traže izmjenu Izbornog zakona.

 

Na narednim lokalnim izborima, prema Izbornom zakonu, pravo glasa neće imati Srebreničani koji trenutno žive u Federaciji BiH. S druge strane, u Srebrenici će moći glasati Srbi iz susjedne Srbije koji su fiktivno prijavljeni u ovom gradu.

 

„Smatram da treba promijeniti Izborni zakon i omogućiti građanima Srebrenice, bez obzira na etničku pripadnost, koji su 1991. godine živjeli u Srebrenici da imaju pravo glasa. Ukoliko se to ne može desiti ili postoje vremenski rokovi, smatram da pitanje izbora u Srebrenici treba odgoditi za neko drugo vrijeme, kako bi se postigao politički dogovor o tom pitanju", rekao je Tihič.

 

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica je naveo da u Općini Srebrenica, prema izvodima iz baze CIPS, mjesto boravka ima 12.260 osoba, dok ih ustvari ima realno 5.000 stanovnika".

 

„U Srebrenici trenutno živi oko 5.000 stanovnika, a na biračkom spisku je oko 12.000 birača kojima su izdate lične karte iako oni žive ili u drugim općinama u BiH, pa čak i u Srbiji. Puno je fiktivnih i fingiranih podataka“, rekao je Duraković.

 

On je istakao da su se danas lideri četiri bh. političke stranke - SDA, SDP, SBiH i SBB dogovorili da će uskoro održati sastanak za visokim predstavnikom međuranodne zajednice u BiH u vezi sa pitanjem prava glasa na općinskim izborima u Srebrenici.

 

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ živi u Srebrenici već deset godina. Zbog ostvarivanja zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH nije se prijavljivala u Srebrenici, te stoga, ni ona neće moći glasati na narednim izborima.

 

Petak, 04. Maj 2012 u 22:12

Izvor: aljazeera, bh news