BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Lagumdžija i Dodik na iznenadnom sastanku u Sarajevu

Bez prethodne najave večeras su ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Republike Srpske održali su pres-konferenciju. Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik govorili su o budžetu, graničnim prijelazima i provedbi presude u predmetu Sejdić i Finci.

Lagumdzija_-_Dodik_sarajevo.jpg

Lagumdžija i Dodik na iznenadnom sastanku

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija usaglasili su se večeras u Sarajevu da će u narednih 15 dana nastojati da se postigne kompromis o pitanju provođenja presude "Sejdić i Finci", jer je većina stavova približena.

 

Najavili su da se kompromis očekuje na narednom sastanku lidera šest stranaka u BiH, koji će biti održan sredinom maja u Mostaru.

 

Ova odluka je donesena nakon što je Lagumdžija juče prisustvovao skupštini Vijeća Evrope u Strazburu, koja u posljednje dvije godine prijeti da će BIH izbaciti iz članstva ukoliko se ne promijene diskriminatroske odredbe Ustava BiH, kojima se zabranjuje kandidovanje manjinskih naroda u BiH na visokim pozicijama u BiH.

 

Kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH za 2012. godinu, Dodik i Lagumdžija su potvrdili da će članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić na sutrašnjoj sjednici podržati budžet koji je usaglasilo Vijeće ministara BiH za 2012. godinu.

 

Lagumdžija je rekao da će Komšić sutra inicirati izmjenu Ustava BiH, koja omogućava smanjenje plata najvišim funkcionerima u zemlji.

 

Vijeće ministara BiH usvojio je 18. aprila Nacrt budžeta institucija BiH za 2012. godinu kojim je predviđeno linearno smanjenje plata svim zaposlenim u institucijama BiH za 4,5 odsto, osim onih koji imaju plate do 500 KM.

 

Zbog ove najave, Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, obavijestio je juče Vijeće ministara BiH, parlament i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da je u pripremi štrajk 20 sindikalnih organizacija.

Četvrtak, 26. April 2012 u 21:17

Izvor: bh news