BH News Logo

Regija i svijet

Berlusconi plaćao reket Coza Nostri

Zaštita od Coza Nostre „nije bila besplatna“, navodi se u saopštenju i dodaje da je medijski magnat bio žrtva iznude, prenio je Rojters

berluskoni-placao-reket-koza-nostri.jpg

Silvio Berlusconi

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni (Berlusconi) je sredinom 1970-ih plaćao velike sume novca sicilijanskoj mafiji da on i članovi njegove porodice ne bi bili oteti, saopštio je juče italijanski apelacioni sud.

 

Zaštita od Koza Nostre (Cosa Nostra) „nije bila besplatna“, navodi se u saopštenju i dodaje da je medijski magnat bio žrtva iznude, prenio je Rojters.

 

„Berluskoni je davao značajne sume novca mafiji“, navodi se u sudskom dokumentu na 146 stranica, u kojem se objašnjava odluka od prošlog mjeseca da se odbaci suđenje Marcelu del Utriju, Sicilijancu koji je u to vrijeme radio za Berluskonija.

 

Italijanske kriminalne organizacije su tokom 1970-ih otimale bogataše i njihovu djecu, obično na sjeveru zemlje, da bi naplatili otkupninu.

 

Najpoznatiji primjer bio je Džon Pol Geti Treći, unuk naftnog barona Džona Pola Getija starijeg, koji je otet u centru Rima. Njega je kalabrijska mafija 1973. pet mjeseci držala u zatočeništvu.

 

Mafija je poslala jednom italijanskom listu Getijevo odsječeno uvo kako bi natjerala porodicu da plati otkupninu.

 

Vitorio Mangano, sicilijanski mafijaš koji je kasnije osuđen za ubistvo, živio je sredinom 1970-ih u Berluskonijevoj kući nedaleko od Milana i navodno se brinuo o konjima. U to vrijeme Berluskoni je imao dvoje male djece sa prvom ženom.

 

Berluskoni je 2008. izjavio da se Magnano „ponašao savršeno“ i da je živio s njegovom porodicom i pratio djecu u školu.

 

Magnano je umro 2000. prirodnom smrću.

 

Tužilac iz Palerma Salvatore Borselino opisao je Magnana kao šefa poslovnih interesa Koza nostre na sjeveru Italije, u jednom od posljednjih intervjua koje je dao prije nego što ga je mafija ubila u bombaškom napadu 1992.

Utorak, 24. April 2012 u 23:55

Izvor: vijesti.me, bhnews