BH News Logo

Cooltura

Devet finalista za najbolji strani film

Rediteljski prvenac Angeline Jolie, ratna drama “In the Land of Blood and Honey” nije uspio ući ni u širi izbor za novinaciju u ovoj kategoriji.

ASeparation.jpg

Američka Akademija Filmskih umjestnosti i nauka suzila je izbor u utrci za naslov najboljeg stranog filma.

Objavljujući širu listu u srijedu ujutro, članovi akademije su iz ovogodišnje utrke izbacili 54 od 63 nominovana filma za najpoznatiju filmsku nagradu na svijetu.

U širom izboru su ostali dobitnik Zlatnog globusa za najbolji strani film, iranska drama “A Separation” te poljski film o holokaustu “In Darkness”.

Na listi koju će razmatrati američka akademija je i 3-D film "Pina" njemačkog reditelja Vima Vendersa, o životu i karijeri koreografkinje i plesačice Pine Bauš.

Taj film se nalazi i na listi za najbolje dokumentarno ostvarenje.

Ostali kandidati su belgijski film "Bullhead" Mihaela Roskama, kanadski "Monsieur Lazhar" Filipa Falardoa, danski "Superclasico" Olea Kristijana Madsena, izraelski "Footnote" Jozefa Sedara, marokanski "Omar Killed Me" Rošdija Zema i tajvanski "Warriors of the Rainbow: Seediq Bale" Te-Šeng Veija.

Rediteljski prvenac Angeline Jolie, ratna drama “In the Land of Blood and Honey” nije uspio ući ni u širi izbor za novinaciju u ovoj kategoriji.

Pet filmova koji će dobiti nominaciju za Oscara biće izabrani 24. januara od strane specijalnog komiteta i objavljeni u New Yorku i Los Angelesu sa ostalim nominiranim filmovima i filmskim radnicima.

Za ceremonija dodjele ove godine rezervisan je čuveni Kodak Theatre-u u Los Angelesu u nedelju 26. februara.

Subota, 21. Januar 2012 u 13:00

Izvor: bh-news