BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Sretan Dan državnosti BiH

Nepoštivanje ovih vrijednosti su, kako je komšić rekao, doveli do toga da “BiH ne može da krene dalje ka NATO-u i EU, ne može da provede odluku koja se tiče elementarnih ljudskih prava, da u BIH još ima fašizma i šovinizma, da se još otkopavaju masovne grobnice, da se u BiH svadjamo i prepiremo”.

komsic_izetbegovic.jpg

Prijem povodom Dana državnosti bez srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića

Danas se obilježava Dan državnosti BiH, 25 novembar.

U  Federaciji BiH je danas zvanični praznik i neradni dan, dok se u Republici Srpskoj on ne obilježava.

Bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić su tim povodom ugostili visoke domaće i strane zvanice na prijemu, kojem nije prisustvovao srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu 1943. godine, kao skupa antifašista Bosne i Hercegovine, vratilo Bosni i Hercegovini “istorijsko i političko pravo da se i danas, u konačnici, zove državom”.

“Ako nekome nije jasno zašto treba poštovati 25. novembar kao važan datum za BiH i ZAVNOBiH, neka se samo osvrne na već pomenute činjenice koje se mogu jednostavno sabrati u samo četiri pojma, ili, slikovito rečeno, u četiri riječi: Bosna i Hercegovina, sloboda, antifašizam i jednakost”, rekao je Komšić.


On je dodao da “svaki pokušaj da se ugrozi ili odustane od bilo kojeg od ovih pojmova, pa tako i da se odustane od svega onoga što predstavlja 25. novembar 1943. donosi velike probleme i nevolje, uključujući i ratne strahote u BiH krajem prošlog vijeka”.

Komšić je naglasio da “naše generacije imaju gorko, traumatično i tragično sjećanje na pokušaj da se ugrozi ili odustane od vrijednosti ZAVNOBiH-a i 25. novembra”.


Nepoštivanje ovih vrijednosti su, kako je komšić rekao, doveli do toga da “BiH ne može da krene dalje ka NATO-u i EU,  ne može da provede odluku koja se tiče elementarnih ljudskih prava, da u BIH još ima fašizma i šovinizma, da se još otkopavaju masovne grobnice, da se u BiH svađamo i prepiremo”.

Bakir Izetbegović je rekao da je u biću BiH ideja „antifašizma, zajedništva, ravnopravnosti, poštovanja drugog i drukčijeg, viševjekovnog šarenila njenih različitosti“.


On je podsjetio da je, osim na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a, i u novembru 1995. godine, u amerčkoj vojnoj bazi u Dejton, postignut sporazum koji je zaustavio rat i još jednom potvrdio međunarodno-pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

 
Petak, 25. Novembar 2011 u 11:37

Izvor: bh-news