BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Među stradalim u zemljotresu u Turskoj nema državljana BiH

Zemljotres se osjetio i u obližnjim gradovima Sirt, Bingol, Batman, Muš.

turskazemljotres.jpg

Prema podacima koje je do sada pribavio, Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu izvijestio je Ministarstvo vanjskih poslova BiH da među poginulim i povrijeđenim u zemljotresu, koji se danas desio na istoku Turske, nema državljana BiH.


Takođe, konzulat ne raspolaže informacijama da se na području koje je pogodio zemljotres, nalaze ili borave bh. državljani.

Prema javljanju turskih medija, danas se oko 13 sati i 41 minutu desio zemljotres jačine 7.2 stepena po Rihterovoj skali, sa epicentrom u selu Tabanli, u provinciji Van na samom istoku Turske, a u blizini granice između Turske i Iraka.

Zemljotres se osjetio i u obližnjim gradovima Sirt, Bingol, Batman, Muš…

Nakon prvog uslijedio je drugi, nešto slabiji zermljotres, koji je uzrokovan prvim i čija je jačina bila 5.5 stepeni prema Rihterovoj skali, a pogodio je gradić Gedikbulak, također, u provinciji Van.


Crveni polumjesec Republike Turske formirao je krizni štab u Centru za vanredna stanja u Ankari i mobilizovao zalihe hrane, medicinske pomoći, te osigurao šatore i deke iz lokalnih centara za vanredne situacije, kako bi uputio pomoć u područja pogođena zemljotresom.

Stručne ekipe za vanredne situacije stigle su na lice mjesta i počele su procjenjivati broj žrtava i razmjere šteta, koje je zemljotres prouzrokovao, kao i potrebe ugroženih.

Nedelja, 23. Oktobar 2011 u 19:40

Izvor: bh-news