BH News Logo

Cooltura

Jazz Fest Sarajevo otvara muzičar Richard Bona

Autentične kompozicije i interpretacija Richarda Bona uvode slušaoca u magičan svijet zadivljujuće ljepote.

RichardBona_sarajevo_jazz.jpg

Richard Bona

Petnaesti jubilarni Jazz Fest Sarajevo 2011 otvorit će 1. novembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu- Richard Bona.

 

Riječ je o umjetniku koji je iz sela na istoku Kameruna došao do nominacije za Grammy i velikih koncertnih pozornica širom svijeta, dijeleći ih sa muzičkim velikanima poput Salifa Keite, Didiera Lockwooda, Mikea Sterna, Pata Methenyja ili Joea Zawinula.


Tako bi se u jednoj rečenici mogla ispričati priča ovog umjetnika koja se doima poput klišea - od potpune anonimnosti do velikog ugleda, najavljeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

 

Danas živi u New Yorku, gdje radi kao univerzitetski profesor i muzičar. Od 1999. godine, kada je izdao prvi album kao solo umjetnik, do sada je objavio sedam studijskih i jedno live izdanje.

Kroz svako do njih provlače se Bonini afrički korijeni, njegova sklonost ka majstorskim improvizacijama u jazz maniru, aktuelnost popularnih žanrova poput funka ili popa, te otvorenost prema raznolikim kulturama i muzičkim tradicijama naše planete.

On je pri tome i pripovjedač koji, kako sam kaže, nosi odgovornost da ovaj svijet učini nešto ljepšim. Svakako to i uspijeva.

Bonin aktuelni album "The Ten Shades of Blues" lična je priča o bluesu, njegovom duhu kroz zvučnu vizuru različitih lokalnih izraza - od Afrike preko Indije do Amerike".

 

Autentične kompozicije i interpretacija uvode slušaoca u magičan svijet zadivljujuće ljepote.


Ulaznice za ovaj i ostale koncerte Jazz Festa mogu se rezervirati na www.jazzfest.ba

Utorak, 11. Oktobar 2011 u 14:58

Izvor: tvsa, bh-news