BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Roosemont: Svi lažni azilanti bit će vraćeni u BiH

lazniazilanti.jpg

Svi građani Bosne i Hercegovine koji su predali zahtjev za azil u Kraljevini Belgiji a dobiju negativan odgovor, bit će vraćeni u BiH, poručio je danas Freddy Roosemont, generalni direktor Službe za imigraciju Kraljevine Belgije.

 

On se danas sastao sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, navodi se u saopštenju Ministarstva sigurnosti BiH.

 

Ahmetović je informisao direktora Roosemonta o aktivnostima koje provodi Ministarstvo sigurnosti BiH kako bi se što prije sanirale posljedice iznenadnog povećanja broja azilanata u zemljama Evropske unije.

 

On je istakao da je BiH pojačala kontrolu na graničnim prijelazima, te da su o ovom problemu obaviještene sve nadležne agencije za provođenje zakona.

 

Roosemont je zaključio da je važno to što su vlasti BiH reagovale na adekvatan i brz način, te tako pokazali svu ozbiljnost i želju sa saradnjom.

 

Ahmetović je apelovao na sve građane Bosne i Hercegovine da ne traže azil u zemljama Evropske unije, jer se BiH smatra sigurnom zemljom zbog čega su "ovakvi zahtjevi unaprijed osuđeni na neuspjeh".

Srijeda, 28. Septembar 2011 u 13:03

Izvor: bh-news