BH News Logo

Regija i svijet

Neredi u Sjevernoj Irskoj

irskasukob1.jpg

Drugu noć zaredom Sjeverna Irska je poprište nereda. Na suprotstavljenim stranama još jedanput su pripadnici protestantske i katoličke zajednice, uglavnom mladež.

 

U neredima u sjevernom dijelu Belfasta, Derryja, ovaj je put na udaru bila policija koja je tokom smirivanja sukoba napadnuta zapaljivim bombama, kamenjem i bocama. Snage reda odgovorile su vodenim topovima i gumenim mecima.

 

Neredi su uslijedili nakon marša kojim obilježavaju historijsku pobjedu nad katolicima kojom je osigurana protestantska prevlast u Sjevernoj Irskoj i koji katolici doživljavaju kao provokaciju pa prolazak povorke kroz katoličke četvrti Belfasta često završava nasiljem.

 

Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III. Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II. 1690. godine ponovo uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

 

Sporazumom iz 1998. godine stvoreni su temelji za podjelu vlasti i smanjen je intenzitet nasilja između lojalista - protestanata koji žele da Sjeverna Irska ostane dijelom Velike Britanije i irskih nacionalista većinom katolika koji žele njezino ujedinjene s Irskom.

 

I u noći s ponedjeljka na utorak uoči marša također je bilo sukoba protestanata i policije. Ranjena su 22 policajaca, a protestanti su palili vozila i bacali Molotovljeve koktele.

 

Policija je odgovorila plastičnim mecima i vodenim topovima protiv grupe od oko 200 protestanata u katoličkim dijelovima zapadnog Belfasta.

Srijeda, 13. Juli 2011 u 13:09

Izvor: hrt,bh-news