BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Doboj: Profesor pedofil pušten na slobodu

PeroSarcevic.jpg

Pero Šarčević

Pero Šarčević (57), profesor geografije u Gimnaziji "Jovan Dučić" u Doboju, osumnjičen da je s maloljetnom učenicom trećeg razreda imao seksualne odnose, a maturantkinju navodio na seks, rješenjem Osnovnog suda Doboj pušten je na slobodu.

Pritvor profesoru je određen zbog opasnosti da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke i opasnosti da će ponoviti krivično djelo, odnosno dovršiti pokušano krivično djelo, a ukinut je jer su prestali razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru zbog kojih mu je bio određen.

Šarčeviću je nakon puštanja na slobodu izrečena mjera zabrane sastajanja s određenim osobama, svaka dva mjeseca će se ispitivati kontrola opravdanosti te mjere, a u Tužilaštvu je navedeno da je istraga u ovom slučaju okončana te da će do kraja mjeseca biti podignuta optužnica.

Svjetlana Telebak, direktor Gimnazije, navela je da škola neće čekati okončanje krivičnog postupka protiv Šarčevića da bi riješila njegov status. On je nakon hapšenja suspendiran s posla, ta odluka je još na snazi, a on bi uskoro mogao ostati i bez posla.

“Za ovakvo djelo i ovo što je učinjeno, i za šta postoje indicije, ta mjera bi bila prestanak radnog odnosa“, navela je Telebak.

Petak, 27. Maj 2011 u 10:10

Izvor: dnevniavaz.ba