BH News Logo

Cooltura

Svjetska premijera filma o Plavom orkestru na SFF-u

plavi.jpg

Kako je saopćeno iz Sarajevo Film Festivala, 23. jula 2011, u okviru programa Open Air 17. Sarajevo Film Festivala, biti prikazan dugo očekivani film"Okrestar", reditelja Pjera Žalice.

Činjenica da će ovaj bosanskohercegovački film upravo na Sarajevo Film Festivalu, pred domaćom publikom doživjeti svoju svjetsku premijeru, predstavlja dodatno zadovoljstvo za Sarajevo Film Festival kao mjesto promocije bh. kinematografije i bh. autora.

Riječ je o ostvarenju koje kao svojevrstan dokument o fascinantnoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri Saše Lošića i sarajevske grupe "Plavi orkestar", svjedoči o jednom vremenu i jednoj generaciji koja je proživila promjenu sistema vrijednosti ali je ostala odana samoj sebi. Film o optimizmu, snazi i neuništivosti talenta, prijateljstvu i muzici.

U filmu učestvuje više od stotinu ličnosti značajnih za naše vrijeme i kontekst filma, među kojima brojni muzičari, političari, umjetnici, novinari, kao svjedoci jednog vremena, ali i mnogi nepoznati ljudi koji najbolje ocrtavaju emotivnu mapu filma. 

Scenarij za film potpisuje reditelj Žalica, dok je koautor projekta Saša Lošić. Produkciju filma potpisuje Refresh Production. „Orkestar" je sniman u Ljubljani, Beogradu, Sarajevu, i nekoliko evropskih gradova.

Film „Orkestar"podržali su: Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo kulture i sporta FBIH, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i medija Republike Crne Gore.

"Film o intimnom putovanju kroz vrijeme koje nas je mazilo, a onda nas je zgazilo. Horska pjesma o ambijentu i okolnostima koji guše glas u grlu, ali - mora se živjeti i pjevati... I zato ovo nije priča o lošim vremenima, nego o dobrim ljudima. Ljudima koji koji i u najtežim okolnostima pronalaze snagu i poticaj za kreativno djelovanje i vjeru u bolje sutra. Saša Lošić, u ulozi dirigenta orkestra nepokolebljivih optimista", rekao je o filmu reditelj Žalica.

Četvrtak, 05. Maj 2011 u 17:12

Izvor: bh-news