BH News Logo

Cooltura

Dani stripa 2011. u Sarajevu

stripp.jpg

Udruženje "Drugi ugao" će u subotu, 23. aprila, u 16:00 sati, u prostorijama Centra za kulturu Sarajevo, ul. Jelića 1, svečano otvoriti manifestaciju Dani stripa 2011 i 4. Izložbu bh. strip autora.

 

Udruženje "Drugi ugao", kako je naglašenu u sapćenju za javnsot, oformio je tim nagrađivanih strip scenarista  i crtača koji su prethodno bili okupljeni kao neformalna družba "Stripopeka Inicijativa".

 

 „Prerastanjem u zvanično udruženje organizujemo Dane stripa kako bismo svima objavili da bavljenje stripom u Bosni i Hercegovini više nije samo naš hobi već i nešto na šta smo vrlo ponosni",navodi se u saopćenju.

 

Udruženje palnira ugostiti dvije autorice iz Hrvatske: Irenu Jukić Pranjić, strip autoricu koja u Sarajevo dolazi predstaviti bestseller antologiju "Ženski strip na Balkanu" te Helenu Klakočar Vukšić čiji je strip "Nemirno more" izdan u Srbiji, Sloveniji i Holandiji.

 

Autorice će, osim promocija svojih izdanja održati i otvorenu tribinu na temu "Ženski strip na Balkanu". Tom prilikom će upoznati publiku sa pojmom "ženskog stripa" i u kojoj je mjeri drugačiji od onog crtanog od strane muškaraca, te, kroz otvoreni razgovor, razmijeniti iskustva sa domaćim strip autorima i autoricama.

 

Četvrti put, u periodu od 23. do 30. aprila, će publici biti predstavljeno i preko 150 strip radova radova domaćih autora pristiglih na otvoreni konkurs

 

U sklopu promocija strip izdanja bh. autora će biti predstavljen i drugi album apsolutnog hit stripa "Amnezija" naslovljenog "Porijeklo" autora Filipa Andronika, strip serijal "Amnezija mali" koji rade Emir Pašanović i Esmir Prlja, strip albume "Teatar noći" i "Priča o duhu" Maje Pavlovića i Amira Hadžića, knjigu "Obećano, učiti njemački kroz stripove" koja je nastala iz konkursa Goethe Instituta te strip bojanku "Ničiji Mačak" Elvisa Dolića.

 

Dani stripa 2011. organizovani su uz pomoć Fondacije Cure, Udruženja Urban, Goethe Instituta i Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Bosni i Hercegovini.

 

Program dešavanja na Danima stripa 2011:

 

PETAK 22.4.2011. u 14:00h – XXIII SAJAM KNJIGA I UČILA
Irena Jukić, "Pranjić Ženski strip na Balkanu" (promocija antologije)

 

SUBOTA 23.4.2011. u 11:00h – XXIII SAJAM KNJIGA I UČILA
Filip Andronik, Emir Pašanović i Esmir Prlja
"Amnezija: Porijeklo", "Amnezija Mali" (promocija stripova)

 

u 16:00h – CENTAR ZA KULTURU SARAJEVO
4. Izložba bh strip autora (svečano otvaranje)

 

u 17:00h
Helena Klakočar Vukšić, "Nemirno more" (promocija stripa)

 

u 19:00h
Irena Jukić Pranjić i Helena Klakočar Vukšić
Otvorena tribina o ženskom stripu + animirani filmovi

 

NEDJELJA 24.4.2011. u 11:00h – CENTAR ZA KULTURU SARAJEVO
Goethe Institut & DAAD, "Versprochen/Obećano, uciti njemački jezik kroz stripove" (promocija knjige)

12:00h
Strip radionica

 

13:30h
Elvis Dolić, "Ničiji Mačak" (promocija bojanke)

 

14:00h
Majo Pavlović i Amir Hadžić, "Deadface" i "Teatar noći" (promocija stripova)

 

14:30h
Filip Andronik, Emir Pašanović, Esmir Prlja i Lamija Begagić
"Amnezija: Porijeklo" "Amnezija Mali" (promocija stripova)

 

Sva dešavanja održavaju se na lokacijama XXIII Sajma knjiga i učila, Centar Skenderija, Sarajevo i Centra za kulturu Sarajevo, Jelića 1.

Utorak, 19. April 2011 u 16:39

Izvor: bh-news