BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Počelo suđenje za teorizam u BiH

naser_palislamovic.jpg

U Sudu BiH počelo je suđenje Harisu Čauševiću i još petorici optuženih za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 27. juna prošle godine. 

 

Tužilaštvo BiH tereti Harisa Čauševića, Adnana Haračića i Nasera Palislamovića da su počinili teroristički čin nanošenja velike štete BiH, pri čemu je s umišljajem ubijena jedna osoba.

 

Emin Osmanagić, Haris Špago i Nedžad Keško optuženi su za krivično djelo pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

 

U optužnici se navodi da je nakon aktiviranja improvizovane eksplozivne naprave, koju je Čaušević postavio na zid Policijske stanice u Bugojnu, smrtno stradao policajac Tarik Ljubuškić, teže povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede zadobilo još nekoliko policajaca.  

 

Policijskoj stanici nanesena materijalna šteta više od 506.000 KM, dok je na obližnjim stambeno-poslovnim objektima i nekoliko automobila šteta procijenjena na više od 213.000 KM. 

 

Tužilaštvo smatra da su optuženi imali za cilj zastrašivanje stanovništva i ozbiljnu destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

 

Tužilac je navela da je Čaušević 2008. godine, na redovnim sedmičnim sastancima sa svojim istomišljenicima u Bugojnu, govorio o neophodnosti načina vrbovanja islamskih vjernika na uspostavljanje šerijatske države BiH i da ih, ukoliko ne budu dobrovoljno pristupali i prihvatali takve ideje, treba kažnjavati i ubijati, a šerijatsku državu nasilno uspostaviti.  

 

Čaušević je, prema navodima tužioca, između ostalog, govorio da domaće političare muslimane treba ukloniti nasilnim putem, jer su oni krivi za loše stanje u BiH i da su veći neprijatelji islama Bošnjaci u BiH koji su se odmetnuli od vjere, nego hrišćani i drugi.

 

Čaušević je na više lokacija skrivao zakopanu veliku količinu naoružanja, među kojima su ručni raketni bacač, automatske puške, kalašnjikovi, pješadijske mine, ručne bombe, municija i okviri za municiju, dodaje se u optužnici.

 

Osim ovoga, Čaušević se tereti i za upad u informacioni sistem Suda BiH, CIPS-a, Narodne skupštine RS, IDEEA, kao i parlamenta BiH, čime je pokušao da nanese veliku štetu sistemima.

U optužnici se navodi da su Osmanagić, Špago i Keško pružili pomoć Čauševiću, Haračiću i Palislamoviću nakon učinjenja terorističkog djela tako što su ih prikrivali, te pomagali i na druge načine.

 

Nastavak suđenja u predmetu "Čaušević i ostali" zakazan je za 4. april u 13.30 časova saslušanjem svjedoka Tužilaštva, supruge poginulog policajca Tarika Ljubuškića, Mersihe, i policajke Edine Hindić koja je u terorističkom napadu zadobila teže povrede.


Srijeda, 23. Mart 2011 u 08:05

Izvor: -