BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Optužena za ratne zločine, ne želi u BiH

azrabasic.jpg

Azra Bašić iz Rijeke u Hrvatskoj, koja je uhapšena u SAD zbog optužbi za ratne zločine u BiH 1992. godine, borit će se protiv izručenja Bosni i Hercegovini, najavio je njen advokat koji joj je dodijeljen po službenoj dužnosti.

 

Bašićeva (51) se tereti za zločine nad Srbima u tri logora kod Dervente. Terete je za ubistvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih koje je tjerala da piju krvi i benzin, saopštili su američki mediji.

U četvrtak joj je sud u Lexingtonu, Kentucky odredio pritvor bez prava na kauciju do 1. aprila, kada će se održati statusno saslušanje, te joj dodijelio advokata po službenoj dužnosti.


Advokat Patrick Nash izjavio je da će se "odbrana protiviti izručenju", te da će "zatražiti oslobađanje uz kauciju" prije idućeg sudskog ročišta, jer nema opasnosti da se Bašić ne pojavi pred sudom.

 

Prema sudskim dokumentima, Bašić se tereti da je zaklala jednog zatvorenika i počinila niz drugih zločina, uključujući paljenje zarobljenika, čupanje noktiju klještima, trganje ušiju zarobljenika klještima i usijecanje nožem krsteva sA četiri "S" na kožu zarobljenika.


Ona je osumnjičena da je kao pripadnica 108. Riječke brigade HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

Uhapšena je 15. marta u američkoj državi Kentucky, gdje je živjela od 2006., radeći u fabrici Nestle i brinući za starije osobe.

 

Izručenje Azre Bašić traži BiH kako bi joj se sudilo za ratne zločine.

 

Ona je u Americi i uhapšena na osnovu međnarodnog naloga za hapšenje i zahtjeva za izručenja iz BiH, čije su vlasti dostavile SAD-u popratnu dokumentaciju na 2000 stranica.

 

Bašić je rođena kao Azra Alešević u Rijeci u Hrvatskoj 1959., a 1994. se udala za Nedžada Bašića u BiH.

 

Subota, 19. Mart 2011 u 10:18

Izvor: -