BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Selimovići nelegalno prodali imovinu Kantona Sarajevo u Hrvatskoj

hilmoselimovic.jpg

Županijski sud u Splitu proglasio je nevažećim kupoprodajne ugovore za odmaralište u Trogiru koje su "Sarajevska pivara" Hilme i Muje Selimovića, odnosno Hotelsko-turističko mješovito preduzeće "Evropa", svako za svoj račun, sklopili s različitim kupcima, iako se radi o imovini Kantona Sarajevo.

 

Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio sarajevski advokat Ramo Atajić, kojeg je angažirao i opunomoćio Grad Trogir da pokuša riješiti skandalozni spor nastao zbog zemljišta i nekretnina na moru.

Selimovići su, naime, u februaru 1999. prodali deset objekata za odmor i rekreaciju radnika te zemljište vrijedno osam miliona eura za mizernih 1,1 milion maraca.

 

Šest mjeseci kasnije hotel "Evropa" je za istu državnu imovinu površine 20 dunuma sklopio ugovor s Igorom Matijašem iz Trogira. Kupci iste imovine, jasno, sporili su se na hrvatskom sudu u vezi s tim ko je stvarni vlasnik.

Sud je donio odluku da se imovina uknjiži na hotel "Evropu". Ali ne ovu sadašnju, već onaj bivši hotel "Evropa", a jedini pravni sljednik tog hotela jeste Kanton Sarajevo.

 

"Sarajevska Pivara je tu imovinu ranije pokupila i prisvajala... U pitanju su, zapravo, bile fiktivne transakcije bez novaca. Naime, imovinu je prodala "Pivara", a prodala ju je i "Evropa". Svi prodali, a niko nije dao gotove pare. U pitanju je, zapravo, bio zajednički pokušaj da se cijela transakcija pokuša legalizirati, pa da se onda imovina proda po stvarnoj ekonomskoj cijeni", pojasnio je Atajić.

 

On ističe da su sada na potezu Pravobranilaštvo KS i Kanton Sarajevo.

Ponedeljak, 14. Mart 2011 u 08:23

Izvor: avaz