BH News Logo

Bosna i Hercegovina

Nato pruža podršku autističnoj djeci u BiH

nato_mjedenica.jpg

Nakon posjete brigadnog generala Enyearta prošlog mjeseca, danas je zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo, brigadir Olsen, posjetio Zavod Mjedenica u Sarajevu kako bi se uvjerio u uspjeh dječijeg obrazovnog programa koji vodi američka profesorica dr. Nirvana Pištoljević, sa Univerziteta Kolumbija u New Yorku.

 

Dr. Pištoljević vodi projekat sveobuhvatne primjene bihejvioralne analize u školstvu pod nazivom "CABAS®", koji se u obrazovanju djece sa poremećajem u razvoju, kao što je poremećaj autističkog spektra fokusira na intervencije zasnovane na dokazima. Ovo je jedini projekat ove vrste u BiH i regionu, a NATO je pomogao da se ovaj projekat pokrene u septembru 2010.g.

 

Cilj projekta je pružiti obrazovanje djeci koja ne mogu učestvovati u redovnom obrazovanju i mjeriti rezultate njihovog napretka kako bi se obrazovanje djece prilagodilo njihovim potrebama.

 

Prema riječima zamjenika komandanta Olsena: "Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za djecu u BiH sa poremećajem u razvoju jer im pruža osnovno pravo na obrazovanje, razvoj i kasnije uključenje u društvo. Istovremeno, ovaj projekat pokazuje potrebu za kontinuiranom podrškom  i proširenjem ovog projekta u BiH. Iz tog razloga, NATO Štab Sarajevo ostaje otvoren za pružanje daljnje pomoći projektu "CABAS®", tako što će pomoći upoznavanju javnosti sa činjenicom da ovoj djeci treba pružiti jednake mogućnosti kroz savremene nastavne tehnike.

 

Četvrtak, 10. Mart 2011 u 19:21

Izvor: bh-news