Ostati u vezi ili ne?

PITANJE ODGOVOR NAZAD NA PITANJA

Poštovani, molim Vas savjet,

 

U vezi sam godinu dana, prije toga se znamo 3 godine, posto radim za njega od tada.

Započeli smo vezu prije godinu dana.

 

On je privatnik i ima još jednu firmu, i ako nije na tom poslu onda je tu gdje ja radim navečer, pošto je to kafić.

 

U zadnjih 3 mjeseca, ne ide nam najbolje. Rekao mi je da je razmišljao o prekidu, ali nismo prekinuli. Očekuje od mene da o ovom drugom poslu vodim više brige.

 

I rado bih, ali imam doma sina od 6 godima. Za godinu dana ce krenuti u skolu. Jednostavno ne mogu na sve strane i muči me to, ali ne zelim da prekinemo, stvarno ga volim. Puno puta mi je rekao da ga ne slušam kako treba.

 

Roditeljima nije rekao da imam dijete, a s njima se ne slaže u zadnje vrijeme. A namjerava živjeti kat

iznad njih.

 

Mene ne vole to je sigurno. Njegova me mama pozdravlja samo kad je on u toj prostoriji, a on kaže da su oni najmanji problem.

 

Kako da mu udovoljim. Ne funkcioniram na poslu najbolje, ni doma, ni nigdje. Ne mogu psihologu jer mi je to previše novaca, on je privatnik, ali ja radim za normalnu plaću.

Za godišnji nema vremena, a takođe nemam ni ja.

 

Kaže da se mora raditi jer inače neće imati nista i puno je truda uložio, i stvarno neznam sta napravim. Šta god da ga pitam njemu zvuči glupo. Kad ga nazovem dok radimo kao da smetam, jedino sto radimo i spavamo.

 

Kad mu kažem hajmo biti doma preko dana onako 2 sata kad možemo, on kaže šta cu doma, pa da kafić propada, kad nitko se kao ne brine i svi su neozbiljni.

 

Cijeni moj trud i postuje sve sto sam oko kafića napravila, ali uvijek je još, još i još.
Kaže da se na ljubav pokazuje riječima „volim te“ nego postupcima.

 

Sta da napravim da popravim sadašnju situaciju.

Kaže da imam krivo razmišljanje kad pričamo o necemu.

 

Svog sina volim najviše na svijetu, po noci svi skupa spavamo na velikom krevetu. I on kaže da ga voli.

 

Kaže da me voli, ali da mi ne može sto puta ponavljati istu stvar, i da to promijenim inače ce prestati ponavljati.

 

Ista sam ona iz posta prije koja ima problema u komunikaciji i tvrdoglavosti.

 

P.S. mozda me muci sto mi je sef, ali ne bih na to tako trebala gledati nego kao da nesto zajedničko radimo. Kako da se uozbiljim i razmišljam kao privatnik, kad to nikam nisam bila i nisam svoje novce uložila

 

-Poštovana,

 

Zao mi je cuti da imate probleme koje ste naveli. Oklijevam da dajem "savjete," jer u stvari pravi posao psihologa je da pomogne osobi da sama dode do odgovora/da sama sebe savjetuje, pa cu pokusat da Vam "savjetujem" po onom sto ste opisali u Vasoj poruci.

 

1. "Puno puta mi je rekao da ga ne slušam kako treba." U redu, ovo mozda jeste povezano sa dualnom vezom (romansa i posao) pa mozda komplikuje stvari. Opet, da li ste vi dijete koje treba da ga "sluša" (bar van konteksta posla)?

 

2. "Rekao mi je da je razmišljao o prekidu, ali nismo prekinuli. Zvuci kao da mu nije toliko stalo - ako "razmislja" o prekidu, zar ne? Očekuje od mene da o ovom drugom poslu vodim više brige."

 

3. "Roditeljima nije rekao da imam dijete, a s njima se ne slaže u zadnje vrijeme. A namjerava živjeti kat iznad njih." Znaci, dole ste naveli da kaze da "ga voli," ali to nije reko roditeljima nakon godinu dana veze?

 

Govori da geste govore vise neko rijeci "volim te" - ovo je onda velika kontradikcija, njegovi postupci ne komuniciraju niti da vas voli niti postuje, bar ako se radi o postupcima (ovo je "siva" regija, mozda vas na neki svoj nacin i voli, opet, ovo je razlog zasto "savjet" nije dobar u situaciji kad se ne zna sav kontekst, ali opet, ne zvuci dobro). Ako se neko postuje i voli onda se to ne krije, bez obzira na situaciju...

 

4. "Roditeljima nije rekao da imam dijete, a s njima se ne slaže u zadnje vrijeme. A namjerava živjeti kat iznad njih."

 

Dakle, u prevodu, ne namjerava durogocno zivjeti sa vama - ako nije do sada rekao roditeljima ni za vas /ili sina? Namjerava zivjeti kat iznad njih a oni ne znaju koja je situacija? Ovo dovodi dosta toga u pitanje...

 

5. "Kaže da se na ljubav pokazuje riječima „volim te“ nego postupcima." Koji su postupci kojima govori da Vas voli?

 

6. "Svog sina volim najviše na svijetu, po noci svi skupa spavamo na velikom krevetu. I on kaže da ga voli."

 

Vas sin treba da Vam bude najvazniji i jako je riskantno da ste u vezi sa covjekom koji govori da ga voli, mozda je i dobar sa njim, dijete se veze, a on vam govori da misli o raskidu - na kraju dijete ispasta, jer ga vise nece vidijeti, imati tu vezu sa njim...

 

Mislim da Vas, bar sa emotivne strane, iskoristava, mozda nenamjerno/podsvjesno - bez obzira, ako puno gurate da Vam govori da vas voli, itd., to je poznata dinamika u svim vezama, sto je jedna osoba zahtjevnija, druga osoba ce se povlaciti (i/ili iskoristiti znanje da vam je puno stalo do njega itd...)

 

Iskreno, vi znate situaciju najbolje. Prvo vam je odgovornost prema Vasem dijetetu. Ako je moguce naci drugi posao, to bi mozda omogucilo Vama vecu i emotivnu i financijsku situaciju - ovako ste u nezgodnoj situaciji u kojoj, cini se, ovisite i financijski i emotivno...

 

Romanticne veze bi trebale biti koliko toliko reciprocne, uzajamne, itd... da obje osobe daju i primaju paznju od jedno drugog... kad se ovaj balans pomjeri, jako je tesko biti u zdravoj vezi...

 

Nema jednostavnih odgovora, osim da se prvo posvetite sebi i djetetu, pa onda, ako je istinski prava ljubav i druge ce stvari doci na svoje, a ako ne, onda Boze moj idemo dalje - ne trebate forsirati vezu radi straha da cete ga izgubiti (naravno, ovo je jako normalna reakcija i dosta laksa za reci nego izvesti u akciju, ali je jedino realno rijesenje)...

 

Dakle, potpuni fokus na Vase i djetetovu dobrobit, ako ne mozete naci drugi posao onda odraditi taj posao onako kako znate najbolje (ne "previse" i preko granica samo zato jer ste u vezi sa njim - odradite posteno kao sto bi neko ko nije u vezi), budite fer ali i profesionalni, i pocnite se emotivno paziti tako sto cete kreirati zdraviju distancu izmedu Vas i njega...

 

Na kraju, nadite/obnovite prijateljstva i rodbinske veze, prosirite svoj zivot van veze (sto se vise fokusirate na njega, cini se, vise ce vas odbijati... osim toga po svemu sto ste rekli ne zvuci kao da je ozbiljan u vezi vase buducnosti, ali Vi to najbolje znate).

 

Puno srece,

doc. dr. Serdarevic

 

FACEBOOK

NAJČITANIJE

NAJKOMENTIRANIJE

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.