Vaginizam

PITANJE ODGOVOR NAZAD NA PITANJA

Javljam vam se zbog problema vaginizma. Moj muž i ja odnedavo smo u braku, ali ne možemo imati spolne odnose jer se ja sva zgrčim kad mi se približi.

 

Nevina sam nakon pola godine braka.

 

Bila sam kod ginekologa i nije mogao obaviti pregled iz istog razloga. Molim vas pomozite.

 

Hvala vam.

Nadam se da ću na neki način moći pomoći Vama i Vašem suprugu.

 

Kao sto ste rekli: "sva zgrčim kad mi se približi," te da se isto desi kod ginekologa- dovodi sugestira da se radi o interakciji psihološkog i fizičkog tj. fiziološkog problema.

 

Iako vaš problem moze biti 100 % fizičke etiologije, prvo da ispitamo koji su mogući psihološki

uzroci:

 

Emocije su uvezane u seksualne/ intimne aktivnosti i mogu prouzrokovati ili igrati značajnu ulogu u boli asociranom sa seksom/ seksualnim odnosima.

 

Psihološki problemi kao anksioznost, depresija, briga o fizičkom izgledu, strah od intimnosti su neki od psiholoških razloga koji mogu prouzrokovati bolna iskustva sa seksom.

 

Generalni stres u vašem životu takođe moze prouzrokovati stres u cijelom tijelu kao i u spolnim organima.

 

Ako je problem psihološke vrste onda bi vrijedilo potražiti psihoterapiju koja se fokusira na intimne odnose i/ili pharmakoterapiju koja bi smanjila simptome (ako ih imate) anksioznosti/brige/stresa itd. (npr. blaži trankvilizatori ili anti-depresivni lijekovi za anksioznost).

 

Dio problema može biti i u tome što možda na silu želite da riješite ovaj problem - radije nego seks sa penetracijom.

 

Vi i Vaš suprug se možete opustiti i uživati u drugim seksualnim i intimnim gestama, bez očekivanja seksa sa penetracijom - ove aktivnosti će vas rasteretiti i možda opustiti u intimnim momentima sa Vašim suprugom - moguće je, da vremenom dođe i do smanjenja grčeva.

 

Dodatna lubrikacija može biti uzrok, kao i količina nekih hormona (detaljan fizički pregled, i krvna slika bi bila dobra ideja). Nekada neki lijekovi mogu imati inhibicijski efekat na libido/seksualni naboj (kao i nedostatak određenih hormona - zato bi bilo važno da znate da li je možda i to uzrok ovom problemu).

 

Prvo, važno je da se rasteretite uz psihoedukaciju i edukaciju o samom problemu. Često pelvicni misici, posebno pubocigeus mišićna grupa (PC) može imati ulogu u ovom problemu.

 

Ginekologa možete pitati za vježbe koje možete da radite da kontrolišete ovu mišićnu grupu.

 

Drugi korak je da postepeno, sami i kad ste više opušteni, možda uz pomoć lubrikacije pokušate ubaciti prst, polako i postepeno... Cilj je da gradualno/postepeno gradite toleranciju i smanjujete bol povezanu sa ovim stanjem.

 

Opet, bilo bi od pomoći ako vam ginekolog (bilo bi dobro da nađete zenskog ginekologa) da sugestije i tehnike za ove vježbe.

 

Kao zadnji korak možete pokusati terapiju "sensate focus"/fokusa na senzaciju koji ulazi u ono što sam već malo objasnio (tj. intimne/seksualne odnose koji se ne fokusiraju na penetraciju).

 

Ako kombinirate "sensatcijski fokus" tehniku sa vježbama za pelvicne mišiće to će dovesti do povećanih intimnih odnosa.

 

Ovdje Vi i Vaš suprug zajedno učite kako da radite "senzatni fokus" (kontrolirani senzualni dodir) i pravite pripreme za seksualni odnos bez boli.

 

Ove vježbe senzualnog fokusa su dizajnirane da kreiraju povjerenje, i da se oba partnera potpuno opuste u intimnom kontekstu.

 

Nadam se da je ovo od pomoći.

 

Puno sreće i uspjeha želim Vama i Vašem suprugu.

S poštovanjem,
doc. dr. Serdarević

 

FACEBOOK

NAJČITANIJE

NAJKOMENTIRANIJE

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.