Kako da pomognem supruzi koja boluje od depresije

PITANJE ODGOVOR NAZAD NA PITANJA

Postovani doktore Mirsade
 
Evo uzeo sam da vam napisem o zivoj muci. Zivim u Bugarskoj gdje sam ozenjen i imamo sina i kcerku koji su vec odrasli.
 
Poslije 27 godina srecnog braka; bez nekih vidimih razloga supruga je pozelela da popricamo ozbiljno i potrazila je da se razvedeo. Navodno da ne moze dalje ovaj zivot da nishta je nije radovalo da me vise ne voli.
 
A mogu reci da svi koi nas poznaju su se divili nashoj ljubavi i slozi i pricali kako zivim. Nisam mogao poverovati svoim ushima. Pocele su svadje.
 
Ja imam 52, a ona 46. Bila je oko 60 kg brzo je pocela da slabi stigla je do 50 kg pocela je da place svakg dana po nekoliko puta sama i u mom prisustvu nisam znao shta se dessava. ovorila je o samo samoubistvu da ce skociti sa mosta.
 
Pocela je da izlazi is kuce i ide kod djece govoreci da nece sa mnom vise da zivi, da voli decu i da joj su joj ona sve na svijetu. Poslije nekoliko dana pocela je da govori kao da i deca je vise ne interesuju da su sebicna i gledaju svoj zivot.
 
Dala je molbu za razvod poslije jednog razgovora otkazala je razvoda ali poslije je opet produzila ista prica. Jedva sam je ubedio da je povedem psihijatru za razgovor. Nakon pregleda dobila je dijagnozu DEPRESIJA UMERENO TEZAKA DEPRESIVNA EPISODA. F 31 prepisao joj depresive koje 2 puta prekida da uzima. Jer, navodno citiram: „Nishta mi ne fali nisam luda sto da ih pijem".
 
Kad sam se konsultirao sa njenim psihijatrom kako da se ponasam s njom, rekao mi je da je ostavim malo na miru. Ona nista nezna o depresiji, a ovo traje vec 7,8 meseci ne zeli i dalje da zivi sa mnom.
 
Cujemo se telefonom, ponekad prica normalno ako moze da se kaze. Nekad gleda da sto prije zatvori. Nisam za to cijelo vreme vidio nijednom da se raduje ili sekira, vecinom sve joj je mracno ponasanje i razmisljanje.
 
Bila je idealna supruga i drugarica, najlakse je da joj okrenem ledja ali ne zelim. Nasa je ljubav od pocetka bila prica za ljubavne romane i ne zelim da se zavrsi tragedijom jer je ne zasluzujemo.
 

Dragi Nasere,

 

Zao mi je da cujem o Vasoj trenutno teskoj situaciji. Posto nemam kompletnu istoriju Vase supruge teze je reci sta se desava i kako da joj pomognete, ali mogu reci da je generalno najbolji pristup koji Vec upraznjavate - cujete se sa njom cesto i dajete joj do znanja da vam se moze obratiti ako joj je potrebna pomoc.

 

Ipak ona na kraju odlucuje da li da prihvati Vasu pomoc. Jako je plemenito kad kazete- "Bila je idealna supruga i drugarica, najlakse je da joj okrenem ledja ali ne zelim," ali isto tako je vazno da znate svoje limite i koliko mozete Vi, ili bilo ko drugi, uraditi.

 

Naravno, vazno je da znate da je bezbjedna trenutno, jer ako je aktivno suicidna (ako komunicira trenutnu zelju za smrti i ako govori o planu na koji bi sebi nanjela bol/ili ako kroz ponasanje indirektno komunicira neke suicidne geste onda je to hitna situacija) onda bi joj trebala bolnicka pomoc.

 

To je jedina stvar gdje se mora brzo reagovat i pomoci. Ipak vecina depresivnih ljudi, iako mogu imati suicidna razmisljanja, nemaju namjeru da se povrijede ili usmrte - to opet samo moze ocijeniti kvalifikovana osoba kao psihijatar ili psiholog.

 

U psihoterapiji je poznat fenomen "paradoks prihvatanja," tj. kad prihvatimo druge u svom zivotu onakve kakvi su, ili u onakvom stanju u kojem su trenutno, tada, mozda paradoksno, dolazi do promjene kod njih - sto vise pokusavamo, na silu, da uticemo na druge oni se vise udaljavaju od nas...

 

Ovo ne znaci da ne trebate pokusavati da komunicirate Vase osjecaje za nju i da i dalje pruzate podrsku, ali u "dozi" koja je ne uznemirava...

 

Naravno, ako moguce je da bih joj antidepresivni lijekovi pomogli, ali i tu nema jednostavnog odgovora - razliciti lijekovi imaju razlicite efekte na ljude i moguce je da lijekovi koji su joj prepisani izazivaju neke nezeljene efekte koji uticu na nju da ih prekida...

 

U svakom slucaju mislim da bi bilo dobro da se ohrabri da se druzi sto vise, sa bilo kim, da radi aktivnosti koje ona voli itd i sa vremenom bih trebala da se poboljsa...

 

Nazalost, limitirani smo koliko mozemo uticati na druge, cak i voljene u porodici - sve sto mozete uraditi je da nastavite sa podrskom, ali u isto vrijeme da brinete na svoje zdravlje (jer ako se ne mozemo pomoci sebi, tesko je da pomognemo drugim).

 

Znam da je tesko gledati svoje voljene da se pate, ali nekad je sve sto mozemo uraditi podrska i nada da ce se postepeno sami poceti poboljsavati.

 

Sve najbolje i svaka sreca Vama i Vasoj porodici.

FACEBOOK

NAJČITANIJE

NAJKOMENTIRANIJE

Sadržaj je moguće preuzeti i bez saglasnosti autora, ali uz isključivo navođenje izvora www.bh-news.com

Imate profil na Facebook-u?

Kliknite "Sviđa mi se"
da ubuduće pratite najnovije vijesti na svom profilu.